For å hindre spredning av koronaviruset gjennomføres visninger individuelt. Kontakt megler på tlf. eller e-post for å avtale tidspunkt.

Spørsmål og svar

Angrerett

Hva betyr angrerett?

Med angrerett mener vi at du kan avbryte salget med Samsolgt. Dersom du av en eller annen grunn ikke ønsker å fortsette samarbeidet gir du beskjed om dette til megler.

Må jeg betale noe om jeg bruker angreretten?

Om du allerede har hatt besøk av fotograf eller takstperson, men velger å avbryte salget med Samsolgt, betaler du kun for jobben disse har gjort. Du beholder selvfølgelig tilstandsrapporten og bildene. Det samme gjelder dokumentene megler har innhentet.

Dette betaler du for:

 • Fotograf og bilder: 3000,- ink. mva
 • Takstperson og tilstandsrapport: 5500,- ink. mva
 • Innhenting av offentlig informasjon: ca. 5000,- ink.mva
 • Eierskiftegebyr: 5000,- ink.mva
Når kan jeg bruke angreretten?

Du kan bruke angreretten helt frem til aksept av bud. Det vil si til du har inngått bindende avtale om salg. Om du allerede har hatt besøk av takstperson og fotograf, men velger å avbryte salget med Samsolgt, betaler du kun for jobben disse har gjort.

Dette betaler du for:

 • Fotograf og bilder: 3000,- ink. mva
 • Takstperson og tilstandsrapport: 5500,- ink. mva
 • Innhenting av offentlig informasjon: ca. 5000,- ink.mva
 • Eierskiftegebyr: 5000,- ink.mva
Når kan jeg ikke bruke angreretten?

Du kan bruke angreretten helt frem til aksept av bud. Det vil si til du har inngått bindende avtale om salg. Dersom du har fått bud til prisantydning eller høyere, eller har inngått bindende avtale om salg av leiligheten kan du ikke bruke angreretten.

Annonse

Er det noe jeg kan gjøre for at annonsen blir sett av fler?

Om du ønsker mer synlighet kan du for eksempel poste annonsen på Facebook eller Instagram, og be venner om å poste annonsen for deg.

Holder det å markedsføre på finn.no?

De fleste som er på leting etter leilighet sjekker finn.no først. Du kan alltid supplere med å poste annonsen på Facebook, og få venner til å dele den.

Hva må jeg passe på før jeg godkjenner salgsoppgaven?

Se over at all informasjon stemmer, og at det ikke er skrivefeil og lignende i salgsoppgaven. Det er viktig at du leser dokumentet nøye, da innholdet forplikter deg som selger. Dersom du finner feil eller mangler gir du tilbakemelding om dette til megler direkte på samsolgt.no.

Hva slags plantegninger brukes i annonsen, og hvordan ordner jeg det?

Fotografen sørger for utarbeidelse av nødvendige plantegninger, og megler legger disse ved i salgsoppgaven.

Hvor legges annonsen ut?

Annonsen legges ut på finn.no hvor du enkelt kan følge med på interessen for leiligheten.

Hvor lenge bør leiligheten ligge på nett før visning?

Leiligheten bør ligge synlig på finn.no i ti dager, eller i overkant av en uke før du holder visning.

Hvordan ser jeg hvor mange som har sett annonsen?

Når annonsen er publisert vil du få en link som gir deg tilgang til statistikk fra finn.no. Her kan du se hvor mange som har sett annonsen, hvor mange ganger de har sett på den, og hvor mange som har registrert seg som interessert.

Kan jeg komme med tilbakemelding på salgsoppgaven?

Når salgsoppgaven er ferdig laster megler opp denne for godkjenning. Du leser da igjennom, og kan gi tilbakemelding til megler dersom det er noe du ønsker å endre.

Når annonseres leiligheten for salg?

Annonsen legges ut på finn.no cirka ti dager før du holder visning.

Når får jeg komplett utkast til annonse?

Megler laster opp utkastet til annonsen når all lovpålagt dokumentasjon er innhentet, og du har fylt ut “Info om din leilighet», egenerklæring, energiattest og godkjent salgsoppgaven. Du må også ha hatt besøk av takstperson og fotograf. Tidspunktet avhenger altså av når du blir ferdig med dine oppgaver. Vi sender deg påminnelser på SMS om når de ulike oppgavene må ferdigstilles.

Besøk av megler

Er det noe jeg må forberede før besøket av megler?

Før besøket er det en fordel om du har fylt ut skjemaet “Info om din leilighet”. Du bør også skrive ned spørsmål du har om salgsprosessen og andre ting du lurer på. Finn frem nøkler slik at dere kan se bod, vaskerom og eventuell takterrasse og garasje om dette er aktuelt.

Hva skjer under besøket med megler?

Megler kommer på besøk til leiligheten din på et tidspunkt som passer for deg. Sammen ser dere på leiligheten, diskuterer prisantydning, visningsdatoer og planlegger prosessen videre.

Hvilke spørsmål bør jeg stille når jeg møter megler?

Spør om alt du lurer på. Det kan være lurt å skrive ned en liste på forhånd slik at du ikke glemmer eventuelle spørsmål du har. Det kan være lurt å se igjennom oppgavene listet under “Plan” på samsolgt.no, i tilfelle du lurer på hvordan du skal fylle ut de ulike skjemaene, eller har spørsmål til enkelte steg i prosessen. Om du kommer på spørsmål etter møtet kan du sende megler en melding på samsolgt.no.

Jeg er ikke fornøyd med megler. Hva gjør jeg?

Om du er misfornøyd med samarbeidet anbefaler vi at du sender en melding til megleren din på samsolgt.no og forklarer hva du du mener er problematisk. Om du opplever dette som ubehagelig, eller ikke føler deg hørt, kan du sende en mail til post@samsolgt.no.

Må jeg rydde eller finne frem noe før megler kommer?

Så lenge det er mulig for megler å se alle rom, inkludert boder og fellesareal, trenger du ikke å forberede leiligheten. Vi anbefaler likevel at du rydder litt, slik at megler får et inntrykk av leilighetens potensiale. Tenk på det som om du skulle fått svigermor på besøk. Finn også frem nøkler til bod, loft og eventuelt takterrasse, og skriv gjerne en liste over ting du lurer på eller vil diskutere.

Budrunde

Budene som kommer inn er for lave. Hva nå?

Dersom du mener at budene er for lave kan du velge å holde flere visninger for å få flere til å by. Du kan også komme med et motbud, som indikerer for budgiveren hva du er villig til å selge for. Motbud er bindende, og dersom motbudet blir akseptert har du inngått en avtale og kan ikke lenger forhandle om pris.

Det kom bare en på visning. Hva nå?

Megler tar kontakt med personen for å høre om han eller hun er interessert i å kjøpe, samt hva personen er villig til å gi. Husk at du kan gi et motbud dersom du mener budet er for lavt. Om du ikke får et akseptabelt bud kan du velge å holde flere visninger.

Det kom ingen på visning. Hva nå?

Ta det helt med ro – noen ganger er det bare snakk om tid, og da er løsningen å holde flere visninger.

Få besøkende på visning kan skyldes mange årsaker. Kanskje er det mange tilsvarende leiligheter på markedet, kanskje var det mange som holdt visning samme dag som deg. Lavt oppmøte kan også skyldes tilfeldigheter som dårlig vær og lignende.

Ofte er man nødt til å holde både fire, fem og seks visninger før det løsner. Tenk igjennom visningene du har holdt: Var det noe du var usikker på? Var det noen som virket interesserte, men som ikke skrev seg opp på listen? Snakk med megler og diskuter omstendighetene. Kanskje kan noe bedres, men ofte er det slik at man bare trenger en runde til.

Er det noe jeg kan gjøre for å få fler bud?

Om du vil at flere skal se annonsen din, kan du dele den på sosiale medier og med venner. Pass også på at du legger litt arbeid i hvordan du presenterer leiligheten før fotografen kommer. Gode bilder har mye å si for interessen, og kan føre til at flere kommer på visning og at flere gir bud.

Får jeg beskjed når det kommer bud?

Du vil få beskjed av megler om hvert bud som mottas. Dette gjøres over telefon, så du må sørge for å være tilgjengelig gjennom hele budrunden.

Hva betyr budfristen for meg som selger?

Budfristen er tidspunktet satt av kjøper for når du må akseptere eller avslå et bud. For å unngå å føle deg stresset av et bud med kort frist, bør du tenke grundig igjennom hvilken pris og forbehold du er villig til å godta. Forbehold kan være møbler som kjøper ønsker å overta, eller en spesifikk dato for overtakelse.

Hva er reglene for bud?

All kommunikasjon som gjelder budgivning skal skje skriftlig. Samsolgt råder deg til å ikke ta imot bud direkte fra budgivere, men henvise til megler. Dersom megler mottar bud etter normal arbeidstid, vil ikke disse behandles før neste arbeidsdag. Loven forbyr megler å medvirke til at budgivere diskrimineres pga. etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion eller livssyn.

Hva er vanlig overtakelsestid etter jeg har solgt?

Dato for overtakelse er noe du og kjøper diskuterer før dere signerer kjøpekontrakten, og dere bør forsøke å finne et tidspunkt som passer dere begge. Oppgjørsavdelingen trenger litt tid til å sørge for at alt det økonomiske faller på plass, og overtakelsen bør derfor ikke gjennomføres tidligere enn to uker etter salget. Ofte blir imidlertid overtakelsesdatoen flere måneder etter salget.

Hva må jeg gjøre under budrunden?

Megler tar seg av budrunden og holder deg oppdatert på utviklingen. Du som selger må sørge for å være tilgjengelig under hele budrunden. For hvert bud må du også avgjøre hvorvidt du vil akseptere eller avslå budet.

Hva skjer i budrunden?

Før budrunden tar megler kontakt med alle som har vist interesse for leiligheten din. Deretter innhenter megler bud, og om det er flere som ønsker å by på leiligheten følges dette opp. For hvert bud megler mottar blir du holdt oppdatert, og må enten godta eller avslå budet. Budgiver setter gjerne en frist for aksept, og premisser for budet. Dette kan være dato for overtakelsen, eller hva som følger med leiligheten.

Hva innebærer bud med forbehold?

Et forbehold kan være krav om medfølgende løsøre og dato for overtakelse. Pass på å se over disse før du aksepterer budet. Megler hjelper deg å vurdere budene som kommer inn, herunder eventuelle forbehold.

Hvordan fungerer dette med skriftlige bud?

All kommunikasjon som gjelder budgivning skal skje skriftlig. Samsolgt oppfordrer deg til ikke å ta imot bud direkte fra budgivere, men henvise til megler. Bud som megler mottar etter normal arbeidstid kan ikke forventes behandlet før neste arbeidsdag. Budene som mottas sendes så til deg som selger slik at du kan akseptere eller avslå budet. Alle bud blir registrert og samlet i etterkant av salget.

Hvordan settes overtakelsesdato?

Overtakelsesdatoen blir gjerne satt som et forbehold under budrunden, så det kan være lurt å tenke igjennom når det passer å flytte ut før budrunden. Om du velger å godta et bud med forbehold om en satt overtakelsesdato godtar du samtidig denne datoen. Du kan imidlertid forhandle med budgiver om denne.

Hvordan ser jeg oversikt over budene i budrunden?

Etter at budrunden er over og leiligheten er solgt finner du en full oversikt over all bud på samsolgt.no. Budjournalen finner du i “Dine dokumenter”, og den gir deg også informasjon om klokkeslett for budet og navn på budgiver.

Ingen har kommet på flere visninger. Hva gjør jeg?

Dette kan skje, og det er fremdeles ingen grunn til panikk.

Du kan ha vært uheldig med timing, og at akkurat din type kjøper ikke er klar enda. Kanskje har det vært stor interesse for leiligheten, men at mange fremdeles sitter på gjerdet. Det er finnes mange ulike grunner til at folk venter med å gå på visning.

Boligmarkedet kan endre seg raskt, og ligger det mange tilsvarende leiligheter ute for salg til lavere pris, kan det være behov for å revurdere prisantydning. Noen ganger bør man ta ned annonsen en stund og prøve på nytt senere. Hvilken strategi du bør velge avhenger blant annet av hvor raskt du ønsker å selge leiligheten.

Megler hjelper deg med å tolke hva som er årsaken til den manglende interessen, og sammen legger dere en plan.

Det finnes ingen standardløsning for hvordan man bør gå frem – noen ganger må man bare prøve litt til.

Ingen vil legge inn bud. Hva bør jeg gjøre?

Mange som kommer på visning kan virke interesserte selv om de ikke er klare til å legge inn bud. Det betyr ikke at du gjør en dårlig jobb på visning. Husk likevel å minne om at de besøkende også kan stille spørsmål til megler om det er noe de synes er vanskelig å spørre deg om. Husk også på å minne folk om å skrive seg på interessentlisten - det er helt uforpliktende, og en mulighet til å følge med på budrunden.

Kan jeg angre etter jeg har godtatt et bud?

Har du først akseptert et bud er du forpliktet til å godta budets salgssum – selv om det skulle komme et høyere bud senere. I Norge har vi ingen angrefrist etter at bud er akseptert av selger. Det gjelder da også for kjøper.

Kan jeg takke nei til bud?

Du kan takke nei til et bud, og dette må gjøres skriftlig. Det er ikke slik at et høyere bud nødvendigvis kansellerer det første. Du kan godta andre bud enn det høyeste om du kan dokumentere god grunn for aksepten. Får du bud over prisantydning bør et av disse godtas, hvis ikke står du i fare for å bryte markedsføringsloven. Snakk med megler om du er i tvil.

Kan vi endre noe i annonsen for å få mer interesse?

Annonsen er allerede optimalisert i forhold til digitalt salg når den legges ut, så endringer vil som regel ikke ha noen effekt.

Må jeg godta høyeste bud?

Du er ikke nødt til å godta høyeste bud. Dersom noe taler for å heller godta et lavere bud må du sørge for å gi et skriftlig avslag på budet du ikke godtar. Det er imidlertid ikke lov å diskriminere budgivere på bakgrunn av etnisitet, nasjonalitet, avstamning, hudfarge, språk, religion eller livssyn.

Må jeg godta overtakelsesdatoen som blir satt i budet?

Du må ikke godkjenne datoen for overtakelse. Dette er noe dere kan forhandle dere frem til på samme måte som prisen. Dersom overtakelsesdato er satt som et forbehold i budet kan du komme med et motbud der du justerer datoen til å passe deg bedre.

Må jeg selge til prisantydning?

Du bestemmer selv hva du er villig til å selge leiligheten din for, men husk at prisantydningen nettopp antyder hva du er villig til å godta. Dersom du mener at prisantydningen er satt for lavt, og ikke egentlig er villig til å selge for denne summen, bør du ta en prat med megler om dette før annonsen legges ut.

Mange har vist interesse, men det er fortsatt ingen bud. Hva gjør jeg?

Mangelen på bud betyr ikke at du har gjort en dårlig jobb på visning.

Folk prøver generelt å være trivelige når de kommer på visning, og på den måten kan det være vanskelig å skille entusiastiske besøkende fra seriøse boligkjøpere. Selv om de besøkende liker leiligheten er det ikke sikkert at de er klare til å legge inn bud. Kanskje har de gått på visning for å få en oversikt over markedet – uten intensjon om kjøp. Kanskje har de spørsmål om leiligheten de ikke har turt å stille deg i frykt for å fremstå uhøflige.

Husk å minne alle på visningen om at de kan stille kritiske spørsmål til megler, om det er noe de synes er vanskelig å spørre deg om. Husk også å minne folk på å skrive seg på interessentlisten. Å skrive seg på liste er helt uforpliktende, og gir de muligheten til å følge med på budrunden.

Dokumenter

Henter megler inn de nødvendige dokumentene?

Megler tar ansvar for å innhente lovpålagt dokumentasjon for salget. Dette inkluderer dokumenter fra offentlige registre og fra forretningsfører.

Hvilke dokumenter trengs for å gjennomføre salget?

Megler sørger for å innhente dokumenter og opplysninger fra kommunen og forretningsfører. I tillegg fyller du ut egenerklæring, info om din leilighet og innhenter energiattest før eiendommen legges ut for salg. Etter salg vil kontraktsdokumenter utarbeides av megler for signering av partene og du fyller ut oppgjørsinstruks og lignende. Dokumentene ligger på samsolgt.no. Du vil motta informasjon og påminnelser fra oss på SMS når skjemaene skal fylles ut.

Hvor finner jeg dokumentene jeg har signert?

Alle dokumenter ligger samlet i “Dine dokumenter” på samsolgt.no. Om dokumentene inneholder sensitiv informasjon må du først logge inn med BankID.

Hvor kan jeg se dokumentene?

Alle skjemaer og dokumenter ligger samlet under “Dine dokumenter” på samsolgt.no.

Kan jeg endre skjemaene etter at de er signert?

Du kan alltid endre skjemaer, eller fullføre de ved en senere anledning. Om skjemaet krever signering må denne gjentas om du gjør endringer.Ta kontakt med megler om det er noe du vil endre.

Egenerklæring

Hva er en egenerklæring?

En egenerklæring er et juridisk bindende dokument som brukes som grunnlag for tilstandsrapporten, og boligselgerforsikring. I egenerklæringen skal du, etter beste evne og samvittighet, opplyse om hva du vet om utbedringer, endringer og eventuelle mangler ved leiligheten din. Egenerklæringen legges ved i salgsoppgaven.

Hvorfor må jeg fylle ut egenerklæring?

Egenerklæringen brukes som grunnlag for tilstandsrapporten og legges ved i salgsoppgaven. Denne inneholder informasjon om leiligheten, og hva du vet om leilighetens stand.

Jeg har ikke nok informasjon til å besvare enkelte spørsmål i egenerklæringen. Hva svarer jeg på slike spørsmål?

Du må innhente informasjon der denne finnes. Er informasjonen vanskelig eller umulig å skaffe seg, kan du svare dette alternativ «Vet ikke». Du kan også sende en melding til megler å be om råd.

Skal jeg opplyse om gammel skade som er utbedret?

Er det usikkerhet om skaden er 100% utbedret bør det opplyses om gammel skade. Her vil det normalt være en avgjørende faktor hvor lang tid som har gått siden skaden ble utbedret. Ved tvil send en melding til megler å be om råd.

Energimerking

Hva energimerking?

Energimerking er et miljøtiltak som skal bidra til større bevissthet om energieffektivisering. Det utarbeides en såkalt energiattest. Der får leiligheten en karakter basert på boligens alder, hvilke oppvarmingskilder du har mm. Dette skal opplyses i salgsoppgaven.

Hva gjør jeg om jeg ikke har all informasjonen som må fylles inn i energimerking?

Det krever ingen spesiell kompetanse å energimerke leiligheten din. Du fyller inn byggeår, bruksareal og oppvarmingsmåte. Om du ikke har denne informasjonen kan du spørre styreleder i sameiet/borrettslaget. Det er også mulig å få andre til å fylle ut energimerkingen for deg dersom personen har mer informasjon.

Hvordan energimerker jeg leiligheten?

Du energimerker leiligheten på Samsolgt, via Enovas sider. Følg instruksene på “Fyll ut energimerking”.

Hvorfor må jeg energimerke leiligheten?

Energimerking er et konkret miljøtiltak som skal bidra til større bevissthet om energieffektivisering. Du er pålagt å energimerke leiligheten din, og få en energiattest når du skal selge bolig.

For leiligheter med bruksareal på 50 kvm eller mindre kan merkeplikten også oppfylles med en energiattest for bygningen som helhet.

Kan megler energimerke leiligheten for meg?

Megler kan ikke energimerke leiligheten for deg, men kan hjelpe deg hvis du står fast. Du energimerker leiligheten din raskt og enkelt på Samsolgt via Enovas sider. Der finner du også veiledning for hvordan du gjør det.

Forberedelser

Bør jeg slipe gulvet?

Ofte er det ikke nødvendig å gjøre større oppussingsjobber som å slipe gulvet. Boligkjøpere har gjerne egne tanker om hvordan de vil ha leiligheten, så unngå å bruke mye tid og penger på arbeid som kanskje uansett vil gjøres om etter du har solgt.

Bør jeg male veggene?

Her må du selv gjøre en vurdering. Ofte trenger du ikke å male før du skal selge, men om du selv mener dette kan forbedre leilighetens utrykk kan du investere litt tid i en oppfriskning.

Bør jeg pusse opp før jeg selger?

Det er ikke nødvendig å hengi seg til store oppussingsprosjekter før du skal selge. Ingen ønsker imidlertid å overta andres prosjekter, så fullfør gjerne småjobber du har utsatt, som listverk og elektrisk arbeid. Om veggene er slitt kan du også påspandere et strøk maling, men unngå store jobber.

Er det noe jeg kan gjøre for å øke verdivurderingen av leiligheten?

Dette kan du spørre megler om. Kanskje er det mindre grep du kan gjøre for å øke verdien, slik som å male en vegg eller utnytte balkongen bedre. Dette avhenger helt av leilighetens stand.

Hva bør gjøres med leiligheten før salg?

Før du selger bør du sørge for å ferdigstille småjobber og oppussing som er igangsatt. Du kan også vurdere om det er mindre grep du kan gjøre for å fremheve leiligheten bedre. Dette kan du snakke med megler om. Du finner flere tips i guidene “Klargjør leiligheten til fotografering” og “Klargjør leiligheten til visning”.

Kan jeg spørre megler om møblering?

Du kan selvfølgelig spørre megler om råd angående møblering og styling av leiligheten. Våre meglere er ikke utdannet innen dette, men har lang erfaring med presentasjon av leiligheter, og kan komme med råd.

Trenger jeg styling?

Det er ikke slik at du må style leiligheten før salg, og Samsolgt tilbyr ikke denne tjenesten. Mange har de siste årene investert i boligstyling, men det er mye du kan gjøre på egenhånd. Du får nyttige tips til hvordan du klargjør leiligheten før salg i guidene, og bilder som viser hva som kan gjøres. Utover dette må du selv vurdere hva din leilighet trenger for å ta seg best mulig ut.

Forsikring

Bør jeg tegne boligselgerforsikring?

Av skade blir man klok, men sjelden rik. Om det avdekkes feil eller mangler ved leiligheten etter salg kan du bli holdt erstatningsansvarlig i opptil fem år. En boligselgerforsikring beskytter deg mot disse kravene. Ni av ti tegner forsikring når de skal selge leilighet, og får da dekket økonomisk ansvar og juridisk bistand i opptil fem år etter salget.

Hva dekker boligselgerforsikringen?

Boligselgerforsikringen dekker økonomisk ansvar og juridisk bistand i opptil fem år etter salget. Du kan lese mer om forsikringen når du fyller ut egenerklæringen.

Hvordan bestiller jeg boligselgerforsikring?

Boligselgerforsikring bestilles på samsolgt.no og må senest gjøres før leiligheten blir annonsert for salg. En forutsetning for å bestille boligselgerforsikring er at du har fylt ut egenerklæringsskjema. Har du spørsmål om boligselgerforsikringen kan du også spørre megleren din i chatten på samsolgt.no.

Hvorfor er ikke boligselgerforsikringen inkludert i prisen?

Prisen på boligselgerforsikring er avhengig av salgssummen på leiligheten, og det er derfor vanskelig å inkludere denne i en fast pris. Det er ikke obligatorisk å tegne boligselgerforsikring, men den kan være et fint tillegg dersom du ønsker å sikre deg mot eventuelle krav fra kjøper i etterkant av salget.

Jeg har andre forsikringer. Hvordan vet jeg om jeg trenger boligselgerforsikring i tillegg?

Boligselgerforsikringen dekker økonomisk og juridisk ansvar i opptil fem år. Andre forsikringer, som innboforsikring, dekker ikke de samme ansvarsområdene, og vi anbefaler deg derfor å vurdere en boligselgerforsikring.

Kan jeg tegne en annen boligselgerforsikring enn den dere tilbyr?

Vi tilbyr trygg og konkurransedyktig boligselgerforsikring fra Söderberg & Partners. Forsikringen baseres på egenerklæringen, og kan enkelt bestilles når du fyller ut egenerklæringen. Om du heller vil tegne boligselgerforsikring fra andre leverandører står du fritt til å gjøre det, men må da selv passe på å innhente nødvendig dokumentasjon.

Må jeg tegne boligselgerforsikring?

Du er ikke pålagt å tegne boligselgerforsikring, men det kan oppleves som en ekstra trygghet i etterkant av salget. Dersom det oppstår konflikt eller avdekkes feil og mangler ved leiligheten vil du som selger være økonomisk ansvarlig for disse. Ni av ti som selger eiendom tegner derfor en forsikring slik at de ikke blir stående økonomisk ansvarlig dersom det oppstår uventede problemer. Boligselgerforsikringen må tegnes før leiligheten legges ut for salg på Finn.no.

Fotografering

Hva bør gjøres før fotografering?

Fotografens jobb er å fremstille leiligheten på best mulig vis. For at bildene skal bli gode bør du derfor ferdigstille småjobber, rydde og vaske grundig, rydde vekk nips og personlige gjenstander. Det kan også heve uttrykket om du kjøper inn friske planter eller blomster, pynte med en urteplante eller en skål med frukt. Les mer i guiden “Klargjør leiligheten til fotografering”.

Hva er bra med Samsolgt sine fotografer?

Våre fotografer har lang erfaring med boligfotografering, og vet hvordan de får mest ut av din leilighet. Du står fritt til å velge mellom tre fotografer, og kan se tidligere arbeid før du velger.

Hvor lang tid tar det å fotografere leiligheten?

Før fotografen kommer bør møbler og eiendeler som ikke skal med på bildene ryddes vekk. Disse kan flyttes til bod eller kjeller. Dersom leiligheten er ferdig ryddet og vasket pleier fotograferingen å ta i underkant av en time.

Jeg er ikke fornøyd med bildene. Hva gjør jeg?

Ta kontakt med fotografen først, og forklar hva du mener er galt med bildene. Om du fortsatt er misfornøyd etter samtale med fotografen kan du kontakte megler.

Kan jeg selv velge hvilke bilder jeg vil bruke i annonse og salgsoppgave?

Fotografen redigerer og laster opp til sammen 20 bilder i etterkant av fotograferingen. Disse bildene er valgt for deg, og viser de mest passende alternativene for å selge din leilighet. Du kan gi tilbakemelding til fotografen dersom det er noe du ønsker å endre.

Når kommer bildene?

Bildene blir lastet opp for godkjenning så snart de er redigert ferdig. De lastes som regel opp innen en uke. Når bildene er lagt inn kan du se igjennom og komme med tilbakemelding dersom det er noe du vil endre. Du tar da direkte kontakt med fotografen på samsolgt.no.

Fullmakt

Hva er salgsfullmakt?

Å gi salgsfullmakt betyr at dere fordeler ansvaret dersom det er flere eiere av leiligheten. Om du gir fullmakt gir du den andre eieren ansvaret for å signere de nødvendige dokumentene underveis i prosessen for deg. Om det er flere eiere, og fullmektigen kun representerer en av disse, må alle andre eiere signere selv.

Hvorfor bør vi gi salgsfullmakt?

Ved å gi salgsfullmakt kan en eier – den som har fullmakt, fylle ut skjemaer og signere på vegne av samtlige eiere. Dette kan gjøre salgsprosessen enklere og raskere.

Jeg skal ha salgsfullmakt. Hvordan gjør vi det?

Fullmakten signeres når megler kommer på besøk. Alle eiere må være tilstede om dere skal fordele salgsfullmakt.

Kan jeg trekke tilbake salgsfullmakten?

Du kan trekke tilbake fullmakten om du ønsker det. Fullmakt må trekkes tilbake skriftlig og fullmektig vil bli orientert. Du er bundet av fullmektigens disposisjoner frem til fullmakten er trukket tilbake. Ta kontakt med megler om dette blir nødvendig.

Må vi fordele salgsfullmakt?

Nei, dere må ikke gi salgsfullmakt, men det kan være enklere og raskere om en har ansvaret på vegne av alle selgerne. Spesielt hvis det er flere enn to. Uten fullmakt må alle selgerne gi nødvendige godkjenninger, være tilgjengelige under budrunde, akseptere bud og signere på kontrakt. Dette kan forsinke salgsprosessen og i verste fall gjøre at man går glipp av bud dersom ikke alle er tilgjengelige. Om det gis fullmakt kan likevel alle selgere følge med på prosessen og ha full innsikt i hva som skjer

Ikke solgt

Hvordan legger vi en ny plan?

Planen avhenger av hva du selv ønsker å gjøre videre. Kanskje var det flere konkurrerende visninger samme dag som din egen, eller andre faktorer for dårlig oppmøte. Løsningen vil da være å holde flere visninger. Snakk med megler om hva som vil være mest gunstig for deg og din leilighet.

Hvorfor ble ikke leiligheten solgt?

Det kan være mange årsaker til at leiligheten ikke ble solgt. Kanskje var det konkurrerende visninger samtidig som du holdt visning, eller at visning ble holdt på feil tidspunkt. Ikke mist motet om leiligheten ikke ble solgt etter første budrunde – det er helt vanlig og vi finner en løsning sammen.

Jeg føler at jeg har prøvd alt. Hva gjør jeg?

Om du føler du har prøvd alt, og trenger mer hjelp, er det alltid mulig å endre til en megler som kan håndtere alle deler av salget. For eksempel DNB Eiendom.

Jobben du allerede har gjort vil ikke være forgjeves, og den nye megleren vil kunne tilby en lavere pris ettersom tilstandsrapport, papirarbeid og mye annet allerede er på plass. Om du velger en løsning der megler gjør hele jobben vil dette likevel innebære en annen pris.

Om du vurderer å benytte deg av angreretten eller vil bruke en annen form for eiendomsmegling fra DNB Eiendom, kan du ta kontakt med din nåværende megler. Vi hjelper deg å finne en løsning.

Leiligheten ble ikke solgt. Hva gjør jeg nå?

Sånn er det dessverre noen ganger. Boligmarkedet er ikke alltid lett å lese og det er flere faktorer som kan påvirke hvorvidt du får solgt med en gang. Dersom leiligheten ikke har blitt solgt etter første budrunde tar megler kontakt slik at dere kan legge en plan for hva dere gjør videre.

Tar megler kontakt med meg om leiligheten ikke blir solgt?

Megler holder deg oppdatert under hele budrunden. Dersom leiligheten ikke blir solgt tar megler kontakt med deg, og sammen legger deres en plan for veien videre.

Kjøpekontrakt

Hva er en kjøpekontrakt?

En kjøpekontrakt er en kontrakt mellom selger og kjøper. I kjøpekontrakten enes dere om hvilken stand leiligheten overdras i, dato for overtakelse, og hva som inngår i kjøpet. Kjøpekontrakten er en formalisering av detaljene i avtalen som allerede er inngått.

Hvor signerer jeg kjøpekontrakt?

Det er opp til kjøper hvordan kjøpekontrakten skal signeres. Dersom kjøper ønsker å signere digitalt gjøres dette av begge parter på samsolgt.no. Om kjøper ønsker å signere kontrakten fysisk gjøres dette på Samsolgts kontorer, samtidig som du signerer skjøtet.

Kan jeg ta kontakt med kjøper?

Erfaringen vår tilsier at det er lurt å vente med å kontakte kjøper til etter kontrakten er signert. Hovedsakelig er dette for å holde alle interne avtaler fraskilt fra den formelle kontrakten. Da blir det mindre “rot”. Etter at kontrakten er signert finner du kjøpers kontaktinformasjon i guiden “Forbered deg til overtakelse”.

Må alle eiere signere kjøpekontrakten?

Dersom dere har fordelt salgsfullmakt trenger kun eieren med fullmakt å signere kjøpekontrakten. Alle eiere blir varslet om salget og signering av kjøpekontrakten.

Må jeg signere kjøpekontrakt?

For at salget skal være gyldig må kjøpekontrakten signeres. Dersom dere er flere eiere, og har gitt salgsfullmakt, er det kun eieren med fullmakt som må signere.

Når er kontraktsmøte?

Med Samsolgt slipper du det tradisjonelle kontraktsmøtet og kan signere kontrakten digitalt. Det er imidlertid opp til kjøper om kontrakten skal signeres digitalt eller fysisk. Om kjøper ønsker digital signering gjøres dette på samsolgt.no, og hvis kjøper ønsker fysisk signering gjøres dette på ett av våre kontorer samtidig som du signerer skjøtet.

Kontakt

Får alle eiere den samme informasjonen?

Alle eiere kan få samme informasjon, men dere kan også velge at eieren med fullmakt mottar informasjon på vegne av de andre eierne. Hvordan dere ønsker å motta informasjon bestemmer dere i oppgaven “Sett varslingsinnstillinger”. Om dere ønsker å gi salgsfullmakt, signeres denne når megler kommer på besøk. Hvis dere på et senere tidspunkt ønsker å endre varslingsinnstillingene gjøres det i “Innstillinger”. Ta kontakt med megler om fullmakten skal endres.

Har Samsolgt et kontor jeg kan besøke?

Finn ditt nærmeste kontor her

Må jeg få påminnelser på SMS?

For at du skal føle deg sikker på at alt går som det skal, vil du motta informasjon og påminnelser på SMS. Du kan ikke velge bort dette. Om du ønsker å motta informasjonen på E-post, kan du velge dette som et tillegg.

Meglers rolle

Hvordan tar jeg kontakt med megler?

Du holder kontakt med megler via meldingsfunksjonen på samsolgt.no. Her kan du spørre om alt du lurer på. Megler følger også med på fremgangen din og ringer deg før visning og budrunden. Du får påminnelser på SMS dersom du ikke har fylt ut skjemaer, eller noe mangler.

Hvorfor kan jeg ikke velge egen megler?

Når du bruker Samsolgt får du tildelt en erfaren og flink megler. Din dedikerte megler har blitt valgt til deg på bakgrunn av område og type leilighet, og vil derfor kunne gi deg den hjelpen du trenger.

Kan jeg ringe megler?

Vi foretrekker at du kommuniserer med megler via meldingsfunksjonen på samsolgt.no. Megler har arbeidstid fra kl:08.00 - 16.00, og svarer deg så fort som mulig. Om det haster anbefaler vi deg å ta kontakt på post@samsolgt.no.

Oppgjør

Hva er en oppgjørsinstruks?

Du finner oppgjørsinstruksen på samsolgt.no. Oppgjørsinstruks er selgers instruks til megler på hvordan oppgjøret etter salget skal utbetales. Boligen skal leveres heftelsesfritt til kjøper. Vanligvis vil derfor megler innfri alle panteheftelser (lån) som hviler på eiendommen. Det er derfor viktig at du gir opplysninger om alle panteheftelser i oppgjørsinstruksen. Hvis det er panteheftelser som skal overføres til en annen eiendom, er det viktig at dette er gjort før overtagelse. Etter at oppgjøret er utbetalt får du en oversikt over hvordan pengene er disponert (oppgjørsoppstilling). Du må så nøyaktig som mulig opplyse om de lån som skal innfris, samt utgifter og kostnader som skal avregnes i oppgjøret. Disse opplysningene er grunnlaget for at du mottar et korrekt oppgjør.

Hvem kan hjelpe meg med å fylle ut oppgjørsinstruksen?

Om du trenger hjelp til å fylle ut oppgjørsinstruksen kan du sende en melding til megler på samsolgt.no

Kan jeg endre informasjonen i oppgjørsinstruksen om noe ble feil?

Om du oppdager feil eller mangler i oppgjørsinstruksen, bør du umiddelbart ta kontakt med megler. Om instruksen ikke har gått til oppgjør vil du kunne endre dokumentet på samsolgt.no, og signere det på nytt. Om oppgjøret er sendt videre vil det være en større prosess. Se derfor ekstra nøye over informasjonen i oppgjørsinstruksen før du signerer.

Må alle eiere signere oppgjørsinstruksen?

Dersom dere har fordelt ansvaret er det kun eieren med salgsfullmakt som må signere oppgjørsinstruksen. Alle eiere vil få beskjed når oppgjørsinstruks er signert.

Når får jeg pengene inn på konto?

Så snart kjøpekontrakt, oppgjørsinstruks og overtakelsesprotokoll er innsendt vil du få pengene inn på konto. Vanligvis overføres pengene innen 14 dager etter overtakelse. Det kan ta lengre tid før pengene overføres dersom overtakelsen skjer rundt 1. eller 15. i måneden.

Ordner megler med innfrielse av lån og sletting av pant?

Så snart oppgjørsinstruksen er fylt ut sendes denne til Samsolgts oppgjørsavdeling. De håndterer deretter lån og overføring av salgssum.

Overtakelse

Er megler tilstede under overtakelsen?

Megler er ikke tilstede under overtakelsen. I stedet følger du og kjøper instrukser fra Samsolgt sin overtagelsesapp, og det er her dere fyller ut informasjon som strøm- og vannmåling. Dagen før overtagelse får både du og kjøper tilsendt SMS med link til overtagelsesappen.

Hva må jeg passe på under overtakelsen?

Sørg for at salgssummen er overført til megler før overtakelsen. Ta kontakt med megler dersom du ikke har fått beskjed om dette fra oppgjørsavdelingen.

Hva skjer under overtakelsen?

Under overtakelsen møter du kjøper, og sammen ser dere over leiligheten. Megler er ikke tilstede under overtakelsen. Leiligheten skal være grundig ryddet og vasket før overtakelsen. Sammen ser dere over at alt av medfølgende løsøre er på plass, leser av strømmåler, og overleverer nøkler. Les mer om overtakelsen i guiden “Forbered deg til overtakelse”.

Hvordan forbereder jeg meg til overtakelse?

Før overtakelse må leiligheten ryddes og vaskes grundig. Finn frem alle nøkler og les over salgskontrakten for å sikre at alt av avtalt løsøre er igjen. Les mer om overtakelse i guiden “Forbered deg til overtakelse”.

Noe gikk galt under overtakelsen. Hvem tar jeg kontakt med?

Noter ned eventuelle uenigheter i den digitale overtakelsesprotokollen, og ring megler dersom det er noe som ikke gikk etter planen. Husk at du ikke må overlevere nøkler før du har fått bekreftelse om at pengene er overført til meglers klientkonto, og heller ikke før begge parter har signert overtakelsesprotokollen.

Pris

Er alt inkludert i prisen?

Samsolgt har en fast pris på 50 000,- ink. mva.

Prisen inkluderer meglerarbeid, fotograf, takstperson og alt av nødvendig dokumentasjon og materiell.

Dersom du ønsker boligselgerforsikring kan denne kjøpes gjennom Samsolgt, og kommer som et ekstra tillegg i prisen. Prisen på boligselgerforsikring avhenger av hva slags leilighet du skal selge, samt hva du har opplyst i egenerklæringen.

Får jeg solgt?

Samsolgt selger leiligheter i de største byene i Norge, og erfaringsmessig har disse byene et aktivt boligmarked der du får solgt leiligheten din. I tillegg har du en dedikert megler med på laget som skal sikre at salget går rett for seg – og som jobber for at leiligheten blir solgt til best mulig pris.

Hva betaler jeg for?

Med Samsolgt betaler du en fast pris på 50 000,- ink. mva.

Inkludert i denne prisen er fotograf og bilder, takstperson og tilstandsrapport, visningsmateriale og meglerabeid. Du kan også velge å betale et tillegg for boligselgerforsikring.

Hvor betaler jeg?

Oppgjørsavdelingen sørger for å trekke fra prisen etter salg. Denne trekkes da fra salgssummen.

Kan jeg betale mer, og slippe å holde visningen?

Med Samsolgt betaler du en fast pris som ikke inkluderer at megler holder visningen. Det er dessverre ikke slik at du kan betale megler et tillegg for å slippe å holde visningen, men du er heller ikke nødt til å holde visningen selv. Du kan for eksempel la en venn eller et familiemedlem holde den for deg, så lenge du føler deg trygg på at personen kjenner eiendommen like godt som deg. Husk at du som selger er bundet av informasjon som gis på visning. Det er derfor viktig at du stoler på de som holder visningen, og at det svareres korrekt på spørsmål. Husk også på at du alltid kan henvise til megler dersom du får spørsmål under visningen som du ikke vet svaret på, og opplys de som er på besøk om at du ikke vet svaret.

Kan jeg legge til tjenester om jeg betaler mer?

Samsolgt tilbyr en fast pris for et fast sett med tjenester. Du vil altså ikke kunne legge til ekstra tjenester, men står fritt til å ansette andre til å hjelpe deg med for eksempel boligstyling. Det er viktig å orientere megler om hvilke tjenester som benyttes utenfor vårt tilbud, slik at megler kan sikre at salget gjennomføres innenfor gjeldende regelverk.

Når betaler jeg?

Du betaler først etter leiligheten er solgt. Prisen trekkes fra salgssummen, og det er oppgjørsavdelingen vår som håndterer dette.

Salg

Kan jeg selge aksjeleilighet med Samsolgt?

Ja, du kan selge aksjeleilighet med Samsolgt. Når du eier aksjeleilighet eier du i prinsippet en aksje i et boligselskap som gir deg rett til bruk av en bestemt leilighet. Dette er ikke så ulikt eieformen i borettslag, men registreres på en annen måte. Om du ønsker å selge med Samsolgt legger du derfor igjen nummeret ditt slik at vi kan ringe deg opp og hjelpe deg med registreringen.

Hvem kan selge med Samsolgt?

Du kan selge med Samsolgt dersom du eier leilighet i områder der vi har kontor. Dette gjelder også aksjeleiligheter og dødsbo. Se alle våre kontor på samsolgt.no.

Du kan ikke bruke Samsolgt om du eier en annen boligtype enn leilighet.

Får du ikke tilgang på Samsolgt? Vi hjelper deg gjerne eller setter deg i kontakt med en eiendomsmegler fra DNB Eiendom.

Hva bør jeg tenke på om jeg skal selge dødsbo?

Å selge en arvet leilighet kan være en påkjenning, og ofte er dere flere som arver sammen. Vi anbefaler derfor at dere blir enige om å fordele fullmakt til en person som vil stå ansvarlig for salget. Videre hjelper vi deg selvfølgelig med råd og veiledning.

Kan jeg selge dødsbo med Samsolgt?

Ja, du kan selge dødsbo med Samsolgt. Om du skal selge dødsbo eller arvet leilighet vil denne ofte stå oppført på et annet navn. Legg igjen telefonnummeret ditt når du registrerer salget, så tar vi kontakt og sørger for at du får tilgang til hele tjenesten.

Hva er forkjøpsrett?

Ved salg av borettslagsleiligheter kan det være forkjøpsrett for andre beboere i borettslaget. Er borettslaget tilknyttet et boligbyggelag, vil også alle øvrige medlemmer i boligbyggelaget ha forkjøpsrett. Å ha forkjøpsrett vil si at den forkjøpsberettigede kan tre inn i den avtalen som kjøper og selger har inngått, til de samme betingelser. Forkjøpsretten må utlyses, dvs. de forkjøpsberettigede må få informasjon om salget. Vanligvis er det forretningsfører som gjør denne jobben, og du som selger må betale et gebyr for denne jobben.

Du kan velge mellom å forhåndsavklare forkjøpsretten, eller om du vil at den skal utlyses etter at bud er akseptert. Hvilken metode som anbefales for ditt salg er noe du kan spørre megler om.

Dersom faktura for avklaring av forkjøpsrett forfaller til betaling før overtagelse, må du selv legge ut for denne kostnaden dersom du skal kunne kreve at kjøper betaler gebyret. Opplysninger om at kjøper skal betale gebyret, må inntas i salgsoppgaven. Forutsatt at kjøper aksepterer dette, vil du få refundert utlegget i oppgjøret ditt. Dersom du trekker oppdraget uten at boligen blir solgt, vil du ikke få igjen det betalte gebyret.

Når er den beste tiden for å selge leilighet?

Boligmarkedet påvirkes av hvor mange som er på utkikk etter ny leilighet, og hvor mange som ønsker å selge. Dette varierer, og det er vanskelig å si noe om det mest gunstige salgstidspunktet for nettopp din leilighet.

Selgers rolle

Hva må jeg bidra med i prosessen?

Når du selger med Samsolgt har du valgt å gjøre litt mer av jobben selv. Dette innebærer blant annet at du holder visningene selv. Vi veileder deg gjennom hele salget, og du kan alltid sende megler en melding. Kontrakter og skjemaer signeres digitalt og samles i “Dine dokumenter”, noe som gjør det lettere for deg å ha full kontroll. Påminnelser om oppgaver og datoer får du på SMS så du slipper unødvendig stress.

Når må jeg være tilgjengelig?

På Samsolgt holder du kontakt med megler, fotograf og takstperson digitalt. Du vil også motta informasjon og påminnelser på SMS. Det er viktig at du er tilstede under fotografering og når takstpersonen kommer på besøk, og at du setter av tid til forberedelser og visning. Under budrunden må du være tilgjengelig på telefon slik av du kan ta stilling til bud.

Skjøte

Hva er et skjøte?

Skjøtet er et dokument som overdrar hjemmelen (eierskapet) fra selger til kjøper. Skjøtet sendes til Kartverket for tinglysing etter at kjøper har innbetalt kjøpesummen og overtatt eiendommen. Skjøtet må signeres fysisk av begge parter foran nøytrale vitner. Megler tar så en kopi av skjøtet, og laster det opp i “Dine dokumenter” på samsolgt.no.

Hvor signerer jeg skjøtet?

Skjøtet må signeres fysisk av selger på et av Samsolgts kontorer. Om det er snakk om en eierseksjon må også kjøper signere skjøtet. Når skjøtet er signert tar megler kopi av skjøtet, og laster det opp i “Dine dokumenter”.

Hvorfor kan jeg ikke signere skjøte digitalt?

Kartverket krever at dokumenter som skal tinglyses signeres fysisk. Du kan derfor ikke signere skjøtet digitalt.

Må alle eiere signere skjøtet?

Ja, alle eiere må signere skjøtet. Dersom dere har signert salgsfullmakt er det kun eieren med fullmakt som er nødt til å signere skjøtet.

Tilstandsrapport

Hva gjør en takstperson?

En takstperson er en bygningskyndig tredjepart. Takstpersonens jobb er å vurdere leilighetens tilstand, og samle denne informasjonen i en tilstandsrapport.

Hvor lang tid tar det for takstpersonen å vurdere leiligheten?

Hvor lang tid takstpersonen bruker på den tekniske gjennomgangen avhenger av alder og størrelse på leiligheten. Beregn mellom en og tre timer, og pass på å være tilgjengelig under hele besøket.

Hvordan vet jeg at tilstandsrapporten stemmer?

Takstpersonen er en nøytral tredjepart som befarer og samler informasjon om leilighetens stand og verdi. Denne vurderingen samles i en tilstandsrapport som legges ved i salgsoppgaven. Vi bruker kun erfarne og sertifiserte takstpersoner slik at du kan føle deg trygg på at rapporten stemmer. Om du likevel er uenig i vurderingen kan du sende en melding til takstperson eller megler på samsolgt.no.

Kan jeg bruke egen takstperson?

Grundig befaring av takstperson og tilstandsrapport er inkludert i Samsolgts faste pris. Du kan velge å bruke egen takstperson, men prisen vil forbli den samme. Om du velger å bruke egen takstperson må du opplyse om det i “Avtal tid med takstperson”. Dersom du bruker egen takstperson sender du tilstandsrapporten på mail til tilastandsrapport@samsolgt.no.

Må jeg finne frem noe før takstpersonen kommer?

Leiligheten bør være såpass ryddig at takstpersonen kommer til der det trengs. Finn frem nøkler til boder, loft og kjeller. Det er også en fordel om du finner frem dokumenter som innkalling og referat fra generalforsamling, tegning og ferdigattest.

Må jeg godkjenne tilstandsrapporten?

Når tilstandsrapporten er klar leser du igjennom og sjekker at informasjonen stemmer. Deretter godkjenner du informasjonen oppgitt i rapporten. Om du finner feil eller mangler kan du ta kontakt med takstpersonen og få dette rettet opp.

Når får jeg lese igjennom tilstandsrapporten?

Så snart tilstandsrapporten er ferdigstilt lastes den opp på Samsolgt. Da kan du lese igjennom, godkjenne, eller komme med tilbakemelding dersom du oppdager feil eller mangler. Du tar da direkte kontakt med takstpersonen via samsolgt.no.

Når kommer takstperson?

Takstpersonen kommer på et tidspunkt som passer deg. Om du ønsker å endre tidspunkt kan du sende takstpersonen en melding på samsolgt.no.

Kan jeg ordne feil angitt i tilstandsrapport og få ny?

Dersom du finner feil eller mangler i tilstandsrapporten kan du gi tilbakemelding om dette til takstpersonen på Samsolgt. Om det er store feil kan takstpersonen komme på nytt besøk og tilpasse rapporten.

Utleie

Hva gjør jeg med leietakerne under visning?

Om du har leietakere bør du ha en åpen dialog med disse om at du skal selge. Hold de gjerne orientert om prosessen og si ifra i god tid før visning, slik at de kan oppholde seg et annet sted i tidsrommet som er bestemt.

Jeg leier ut leiligheten min. Hva må jeg passe på da?

Dersom du leier ut hele, eller deler av leiligheten, vil dette kunne påvirke hvordan du skatter av salget. Det vil si at du må betale skatt av den potensielle gevinsten, og eventuelt vil kunne få fradrag for et tap. Utover dette gjelder det å ha en åpen dialog med leietakerne, og å opplyse om visningsdato i god tid. Hvis boligen skal selges uten leietagere er du som selger ansvarlig for at leietager flytter før kjøper skal overta. Leietager har et oppsigelsesvern etter husleieloven, og hvis leietager motsetter seg oppsigelsen har leietager rett til å bli boende i leiligheten til en eventuell tvist er løst. Det er derfor viktig at du som selger forsikrer deg om at en oppsigelse er formelt riktig og at leietager flytter. Om du er usikker anbefaler vi å søke juridisk bistand. Rådfør deg også med megler om eventuell oppsigelse av leieforholdet.

Visning

Er det noe jeg kan gjøre for å få flere på visning?

Sørg for å henge plakatene fra visningspakken godt synlig slik at folk finner frem. Om du vil at flere skal få med seg salget kan du la plakatene henge oppe mellom visningene. Snakk gjerne med venner om at du skal selge, og spre ordet. Du kan også poste annonsen på Facebook eller Instagram, og få venner til å gjøre det samme.

Hva er min rolle på visningene?

Når du selger med Samsolgt er du selv ansvarlig for visningene. Din rolle er å vise potensielle kjøpere leiligheten, svare på spørsmål og registrere interessenter. Megler følger opp de som var på visningene før budrunden. Du kan lese om hvordan du holder visning i guiden “Forbered deg til visning”.

Hva gjør jeg om jeg ikke vet svaret på det de lurer på?

Dersom du får spørsmål du ikke kan svaret på, er det viktig at du ikke svarer, men heller ber de om å ta kontakt med megler. Informasjon som gis på visning er bindende for deg som selger, og derfor er det viktig at du gir korrekt informasjon. Det er tross alt å ikke mulig å vite alt, så her kan megler hjelpe deg.

Hva gjør jeg om noen gir meg bud direkte på visning?

Dersom noen ønsker å gi deg bud under visningen, bør du henvise til megler. Megler har erfaring med dette og vil sørge for at alt går riktig for seg.

Er det vanlig å selge etter første visning?

Hvor raskt man selger avhenger ofte av tilfeldigheter. Noe ganger går det raskt, andre ganger må man holde flere visninger. Det er vanskelig å si noe om hvor raskt du vil selge da dette kommer an på etterspørsel, type leilighet, og ja – tilfeldigheter.

Hvor mange bør jeg forvente at kommer på visning?

Hvor mange som kommer på visning kan avhenge av mange faktorer. Boligmarkedet, været og andre visninger er ting som kan påvirke hvor mange som tar turen innom. Statistikken fra finn.no kan gi en indikasjon på hvor mange som er interessert.

Hvor mange visninger må jeg holde?

Når megler kommer på besøk avtaler dere hvor mange visninger du bør ha, og dato for visningene. Det er vanskelig å forutse interessen for en leilighet, og hvordan boligmarkedet vil utvikle seg. Det kan derfor bli nødvendig å holde flere visninger.

Hvordan følges interessentene opp etter visning?

De fleste interesserte vil registrere seg på nett. Om noen skrev seg opp på papirliste, må disse registreres av deg på Samsolgt.no. Megler tar kontakt med alle interessenter, og følger opp før budrunde.

Hvordan får jeg tak i plakater og annet materiell jeg trenger til visning?

Alt du trenger for å holde visning, finner du i visningspakken du fikk da megler var på besøk. Har du ikke fått visningspakke? Ta kontakt med megler, eller ta turen innom et av våre kontorer.

Hvordan forbereder jeg meg på visning?

Før visning bør du forberede leiligheten ved å rydde, ferdigstille småjobber og gjøre en grundig vask. Du bør også sørge for å vite litt om borettslaget/sameiet. Du kan lese en detaljert beskrivelse i guiden “Klargjør leiligheten til visning”.

Hvordan foregår en visning?

På visning kommer potensielle boligkjøpere på besøk til leiligheten din. De ønsker å se hvordan leiligheten ser ut, høre litt om hvordan det er å bo i leiligheten og området, og stille andre spørsmål. Du finner mer informasjon om hvordan du forbereder deg til visning i guiden “Forbered deg til visning”.

Hvordan registrerer jeg de som skrev seg opp på papirliste på visning?

De som skrev seg opp på papirliste registrerer du på samsolgt.no. Der vil du se en oversikt over de som har meldt interesse, og du kan legge til de du har notert deg under visningene.

Jeg mangler visningspakken. Hvordan får jeg tak i den?

Du skal ha fått visningspakken da megler kom på besøk til leiligheten din. Om du mangler visningspakken kan du ta kontakt med megler, eller gå innom et av våre kontorer.

Jeg trenger flere plakater/klistremerker. Hvordan får jeg tak i det?

Dersom du trenger mer materiell til visning kan du bestille dette av megler, og hente det på et av våre kontorer.

Kan jeg gi en privat visning om jeg får forespørsel om dette?

Om du får forespørsel om å holde privat visning står du fritt til å gjøre det. Om flere vil se leiligheten privat kan det lønne seg å samle disse, for å unngå ekstra vasking og rydding.

Må jeg bake, lage kaffe eller lignende til visning?

Selv om mange kanskje har hørt at duften av kanelboller gjør de besøkende kjøpevillige, så er det lite som tyder på at dette stemmer. Det er ikke nødvendig å sette frem mat og drikke til visning.

Skal jeg følge opp de som kom på visning?

Du trenger ikke å følge opp de som kom på visning. Megler tar seg av dette. Pass på å registrere de interesserte som skrev seg opp på papirliste på visningene, så tar megler kontakt med disse.

Skal jeg vise frem boden, parkeringsplass eller fellesområder?

Dersom for eksempel boden er et godt salgspunkt for leiligheten kan det lønne seg å vise den frem. Om det derimot er en ganske ordinær bod kan du vise den på etterspørsel. Dersom du vil vise boden, kan det være lurt å være to om å holde visning. En som holder visning og svarer på spørsmål, og en som viser frem boden. Hvis du er alene om salget kan du alliere deg med en venn.

Skal jeg være hjemme på visningen?

Med Samsolgt holder du visning selv, og da kan det være en fordel at du er hjemme. Som eier kjenner du leiligheten din godt, og kan gi de besøkende god informasjon om hvordan det er å bo i nettopp din leilighet.

 • enkel prosess

  Du holder visning, megler står for budrunden

  Slik gjør vi det
 • 50 000 kr

  Fast pris uansett hva slags leilighet du har

  Dette koster det
 • nett og mobil

  Signer, avtal og snakk med megler på samsolgt.no

  Kom i gang

Du gjør litt, megler ordner resten.

Sammen selger vi leiligheten din.

Kom i gang