Spørsmål og svar
Angrerett
Med angrerett mener vi at du kan avbryte salget med Samsolgt. Dersom du av en eller annen grunn ikke ønsker å fortsette samarbeidet, gir du beskjed om dette til megler.
Du kan bruke angreretten helt frem til aksept av bud. Det vil si til du har inngått bindende avtale om salg. Om du allerede har hatt besøk av takstperson og fotograf, men velger å avbryte salget med Samsolgt, betaler du kun for jobben disse har gjort.
Dette betaler du for:
- Fotograf og bilder
- Takstperson og tilstandsrapport
- Innhenting av offentlig informasjon
- Eierskiftegebyr
- Meglerarbeid
Med Samsolgt betaler du alltid fast pakkepris, og slipper å bekymre deg for liten skrift og ekstra utlegg.
- Leilighet: 50 000,- (ink. mva).
- Tomannsbolig/rekkehus: 55 000,- (ink mva)
- Enebolig: 60 000,- (ink. mva)
Om du allerede har hatt besøk av fotograf eller takstperson, men velger å avbryte salget med Samsolgt, betaler du kun for jobben disse har gjort. Du beholder selvfølgelig tilstandsrapporten og bildene. Det samme gjelder dokumentene megler har innhentet.
Dette betaler du for:
- Fotograf og bilder
- Takstperson og tilstandsrapport
- Innhenting av offentlig informasjon
- Eierskiftegebyr
- Meglerarbeid
Med Samsolgt betaler du alltid fast pakkepris, og slipper å bekymre deg for liten skrift og ekstra utlegg.
- Leilighet: 50 000,- (ink. mva).
- Tomannsbolig/rekkehus: 55 000,- (ink mva)
- Enebolig: 60 000,- (ink. mva)
Du kan bruke angreretten helt frem til aksept av bud. Det vil si til du har inngått bindende avtale om salg.
Dersom du har fått bud til prisantydning eller høyere, eller har inngått bindende avtale om salg av leiligheten kan du ikke bruke angreretten.
Annonse
Annonsen legges ut på finn.no cirka ti dager før du holder visning.
Boligen bør ligge synlig på finn.no i ti dager, eller i overkant av en uke før du holder visning.
Om du ønsker mer synlighet kan du for eksempel poste annonsen på Facebook eller Instagram, og be venner om å poste annonsen for deg.
De fleste som er på leting etter bolig sjekker finn.no først. Du kan alltid supplere med å poste annonsen på Facebook, og få venner til å dele den.
Det er viktig at du leser dokumentet nøye, siden innholdet forplikter deg som selger. Skulle megler ha glemt noe, eller det er opplysninger som er feil, må du gi skriftlig beskjed slik at megler kan rette opp i dette.
Fotografen sørger for utarbeidelse av nødvendige plantegninger, og megler legger disse ved i salgsoppgaven.
Når annonsen er publisert vil du få en link som gir deg tilgang til statistikk fra finn.no. Her kan du se hvor mange som har sett annonsen, hvor mange ganger de har sett på den, og hvor mange som har registrert seg som interessert.
Annonsen legges ut på finn.no der du enkelt kan følge med på interessen for boligen.
Når salgsoppgaven er ferdig laster megler opp denne for godkjenning. Du leser da igjennom, og kan gi tilbakemelding til megler dersom det er noe du ønsker å endre.
Megler laster opp utkastet til annonsen når all lovpålagt dokumentasjon er innhentet, og du har fylt ut “Info om din bolig», egenerklæring, energiattest og godkjent salgsoppgaven. Du må også ha hatt besøk av takstperson og fotograf. Tidspunktet avhenger altså av når du blir ferdig med dine oppgaver. Vi sender deg påminnelser på SMS om når de ulike oppgavene må ferdigstilles.
Besøk av megler
Det er vanskelig å gi riktig verdivurdering før megler har sett boligen, og verdivurdering blir derfor satt etter besøk. Når megler kommer på besøk, ser dere på alle delene av boligen – som boder, grøntområder eller terrasse, og blir enige om en verdivurdering. Om du vil ha et raskt verdiestimat, kan du svare på et par raske spørsmål på nettsiden vår og få en omtrentlig sum basert på areal, fasiliteter og område.
Før besøket er det en fordel om du har fylt ut skjemaet “Info om din bolig. Du bør også skrive ned spørsmål du har om salgsprosessen og andre ting du lurer på. Finn frem nøkler slik at dere kan se bod, vaskerom og eventuell takterrasse og garasje om dette er aktuelt.
Megler kommer på besøk på et tidspunkt som passer for deg. Sammen ser dere på boligen, diskuterer prisantydning, visningsdatoer og planlegger prosessen videre.
Spør om alt du lurer på.
Det kan være lurt å skrive ned en liste på forhånd slik at du ikke glemmer eventuelle spørsmål du har. Det kan være lurt å se igjennom oppgavene listet under “Plan” i portalen, i tilfelle du lurer på hvordan du skal fylle ut de ulike skjemaene, eller har spørsmål til enkelte steg i prosessen.
Om du kommer på spørsmål etter møtet kan du sende megler en melding
Om du er misfornøyd med samarbeidet anbefaler vi at du sender en melding til megleren din på samsolgt.no og forklarer hva du du mener er problematisk. Om du synes det er ubehagelig, eller ikke føler deg hørt, kan du sende en mail til post@samsolgt.no.
Så lenge det er mulig for megler å se alle rom, inkludert boder og fellesareal, trenger du ikke å forberede boligen. Vi anbefaler likevel at du rydder litt, slik at megler får et inntrykk av boligens potensiale. Tenk på det som om du skulle fått svigermor på besøk. Finn også frem nøkler til bod, loft og eventuelt takterrasse, og skriv gjerne en liste over ting du lurer på eller vil diskutere.
Budrunde
Dersom du mener at budene er for lave kan du velge å holde flere visninger for å få flere interessenter. Du kan også gi motbud til en budgiver. Motbud er bindende, og dersom motbudet blir akseptert, har du inngått en bindende avtale.
Megler tar kontakt med personen for å høre om han eller hun er interessert i å kjøpe, samt hva personen er villig til å gi. Husk at du kan gi et motbud dersom interessenten gir et bud du mener er for lavt. Om du ikke får et akseptabelt bud kan du velge å holde flere visninger.
Ta det helt med ro – noen ganger er det bare snakk om tid, og da er løsningen å holde flere visninger.
Få besøkende på visning kan skyldes mange årsaker. Kanskje er det mange tilsvarende boliger på markedet, kanskje var det mange som holdt visning samme dag som deg. Lavt oppmøte kan også skyldes tilfeldigheter som dårlig vær og lignende.
Ofte er man nødt til å holde både fire, fem og seks visninger før det løsner. Tenk igjennom visningene du har holdt: Var det noe du var usikker på? Var det noen som virket interesserte, men som ikke skrev seg opp på listen? Snakk med megler og diskuter omstendighetene. Kanskje kan noe bedres, men ofte er det slik at man bare trenger en runde til.
Om du vil at flere skal se annonsen din, kan du dele den på sosiale medier og med venner.
Du vil få beskjed av megler om hvert bud som mottas. Dette gjøres over med SMS, så du må sørge for å være tilgjengelig gjennom hele budrunden.
Akseptfristen er tidspunktet satt av kjøper for når du må akseptere budet for å få en bindende avtale. For å unngå å føle deg stresset av et bud med kort frist, bør du tenke grundig igjennom hvilken pris og forbehold du er villig til å godta. Forbehold kan være møbler som kjøper ønsker å overta, eller en spesifikk dato for overtakelse.
All kommunikasjon som gjelder budgivning skal skje skriftlig. Vi råder deg til å ikke ta imot bud direkte fra budgivere, men henvise til megler. Dersom megler mottar bud etter normal arbeidstid, vil ikke disse behandles før neste arbeidsdag.
Loven forbyr megler å medvirke til at budgivere diskrimineres pga. etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion eller livssyn
Du kan sette en overtakelsesdato i salgsoppgaven. Dersom en budgiver ikke ønsker denne overtakelsesdatoen, må budgiver oppgi sin overtakelsesdato i budet. Da blir dette et forbehold som du må ta stilling til før du aksepterer budet. Det er viktig for å få til en avtale at dere finner et tidspunkt som passer dere begge.
Det er mange formaliteter som skal ordnes før en overtakelse, og det frarådes derfor å avtale en overtakelse tidligere enn to uker etter budaksept. Med kortere frister kan man risikere at kjøper ikke får overført kjøpesummen innen overtakelse, eller at det er andre nødvendige dokumenter som ikke er på plass.
Et forbehold kan være krav om medfølgende innbo og/eller løsøre eller dato for overtakelse. Sjekk om budet har forbehold, og også hva disse eventuelt betyr for deg før du aksepterer budet. Megler hjelper deg å vurdere budene som kommer inn, herunder eventuelle forbehold.
Megler håndterer budrunden og holder deg oppdatert på utviklingen. Du som selger må sørge for å være tilgjengelig under hele budrunden. For hvert bud må du også avgjøre hvorvidt du vil akseptere eller avslå budet.
Før budrunden tar megler kontakt med alle som har vist interesse for boligen din. For hvert bud megler mottar blir du holdt oppdatert. Budgiver setter gjerne en frist for aksept, og premisser for budet. Dette kan være dato for overtakelsen, eller hva som følger med boligen.
All kommunikasjon som gjelder budgivning skal skje skriftlig. Vi oppfordrer deg til ikke å ta imot bud direkte fra budgivere, men henvise til megler. Bud som megler mottar etter normal arbeidstid kan ikke forventes behandlet før neste arbeidsdag.
Budene som mottas sendes til deg slik at du kan ta stilling til disse. Megler fører fortløpende journal på alle bud og budenes innhold.
Du kan sette en overtakelsesdato i salgsoppgaven. Dersom budgiver ikke ønsker denne overtakelsesdatoen må kjøper skrive ønsket overtakelsesdato i budet sitt, og det blir da et forbehold som du må ta stilling til.
Om du velger å godta et bud med forbehold om en satt overtakelsesdato godtar du samtidig denne datoen. Megler vil bistå med å få til en overtakelsesdato som begge parter kan akseptere.
Dette kan skje uten at det er grunn til panikk.
Du kan ha vært uheldig med timing, og at akkurat din type kjøper ikke er klar enda. Kanskje har det vært stor interesse for boligen, men at mange fremdeles sitter på gjerdet. Det er finnes mange ulike grunner til at folk venter med å gå på visning.
Boligmarkedet kan endre seg raskt, og ligger det mange tilsvarende boliger ute for salg til lavere pris, kan det være behov for å revurdere prisantydning. Noen ganger bør man ta ned annonsen en stund og prøve på nytt senere. Hvilken strategi du bør velge avhenger blant annet av hvor raskt du ønsker å selge.
Megler hjelper deg med å tolke hva som er årsaken til den manglende interessen, og sammen legger dere en plan.
Det finnes ingen standardløsning for hvordan man bør gå frem – noen ganger må man bare prøve litt til.
Mange som kommer på visning kan virke interesserte selv om de ikke er klare til å legge inn bud. Det betyr ikke at du gjør en dårlig jobb på visning. Husk likevel å minne om at de besøkende også kan stille spørsmål til megler om det er noe de synes er vanskelig å spørre deg om. Husk også på å minne folk om å skrive seg på interessentlisten - det er helt uforpliktende, og en mulighet til å følge med på budrunden.
Har du først akseptert et bud er du forpliktet til å godta det beløp budet lyder på, selv om det skulle komme et høyere bud senere. I Norge har vi ingen angrefrist etter at bud er akseptert av selger. Det gjelder da også for den budgiver du har gitt aksept.
Du kan takke nei til et bud. Dette gjøres skriftlig. Det er ikke slik at et høyere bud nødvendigvis kansellerer et lavere bud. Du kan fritt velge å godta et annet bud enn det høyeste. Får du bud over prisantydning bør du vurdere å godta dette, hvis ikke kan du stå i fare for å bryte markedsføringsloven. Snakk med megler om du er i tvil.
Loven forbyr megler å medvirke til at budgivere diskrimineres pga. etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion eller livssyn.
Annonsen er allerede optimalisert i forhold til digitalt salg når den legges ut, så endringer vil som regel ikke ha noen effekt.
Du er ikke nødt til å godta høyeste bud. Dersom noe taler for å heller godta et lavere bud kan du akseptere dette. Snakk gjerne med megler.
Det er imidlertid ikke lov å diskriminere budgivere på bakgrunn av etnisitet, nasjonalitet, avstamning, hudfarge, språk, religion eller livssyn.
Du må ikke godkjenne datoen for overtakelse. Dette er noe dere kan forhandle dere frem til på samme måte som prisen. Dersom overtakelsesdato er satt som et forbehold i budet kan du komme med et forhandlingsutspill, der du justerer datoen til å passe deg bedre. Megler vil bistå med å få deg og budgiver til å komme til enighet om en overtakelsesdato begge kan akseptere.
Du bestemmer selv hva du er villig til å selge boligen din for, men husk at prisantydningen som er satt skal være pris du er villig til å godta. Dersom du mener at prisantydningen er satt for lavt, og ikke er villig til å selge for denne summen, må du ta en prat med megler om dette før annonsen legges ut.
Mangelen på bud betyr ikke at du har gjort en dårlig jobb på visning.
Folk prøver generelt å være trivelige når de kommer på visning, og derfor kan det være vanskelig å skille entusiastiske besøkende fra seriøse boligkjøpere. Selv om de besøkende liker boligen er det ikke sikkert at de er klare til å legge inn bud. Kanskje har de gått på visning for å få en oversikt over markedet – uten intensjon om kjøp. Kanskje har de spørsmål om boligen som de ikke har turt å stille deg i frykt for å fremstå uhøflige.
Husk å minne alle på visningen om at de kan stille kritiske spørsmål til megler, om det er noe de synes er vanskelig å spørre deg om. Husk også å minne folk på å skrive seg på interessentlisten. Å skrive seg på liste er helt uforpliktende, og gir de muligheten til å følge med på budrunden.
Dokumenter
Megler tar ansvar for å innhente lovpålagt dokumentasjon og opplysninger interessenter kan forvente å få i forbindelse med salget. Dette inkluderer blant annet dokumenter fra offentlige registre og fra forretningsfører, tilstandsrapport mm.
Megler sørger for å innhente dokumenter inneholdende offentlige opplysninger, opplysninger fra forretningsfører, samt tilstandsrapport. I tillegg fyller du ut egenerklæring, info om din bolig og innhenter energiattest før eiendommen legges ut for salg. Etter salg vil kontraktsdokumenter utarbeides av megler for signering av partene. Du må også fylle ut oppgjørsinstruks som blant annet angir hvilke lån som skal innfris og til hvilken konto restbeløpet skal utbetales. Du vil motta informasjon og påminnelser fra oss når de forskjellige skjemaene skal fylles ut.
Alle dokumenter ligger samlet i “Dine dokumenter” i portalen. Om dokumentene inneholder sensitiv informasjon må du først logge inn med BankID.
Alle skjemaer og dokumenter ligger samlet under “Dine dokumenter” i portalen
Ja, men forsøk å fylle ut skjemaene korrekt med en gang. Oppdager du eller megler en feil kan du endre skjemaet. Om skjemaet krever signering må denne gjentas om du gjør endringer. Ta kontakt med megler om det er noe du vil endre.
Egenerklæring
En egenerklæring er en erklæring som omhandler din kunnskap om boligen. I egenerklæringen skal du, etter beste evne og samvittighet, blant annet opplyse om hva du vet om utbedringer, endringer og eventuelle mangler ved boligen.
Egenerklæringen legges ved i salgsoppgaven. Denne skal inneholde viktig informasjon om hva du vet om boligen.
Det er viktig at du gir alle nødvendige opplysninger om boligen i forkant av salget for ikke å risikere å komme i ansvar i ettertid.
Egenerklæringen legges ved i salgsoppgaven. Denne skal inneholde viktig informasjon om hva du vet om boligen.
Det er viktig at du gir alle nødvendige opplysninger om boligen i forkant av salget for ikke å risikere å komme i ansvar i ettertid.
Velger du å tegne boligselgerforsikring, vil egenerklæringen ha betydning for om det kjøper eventuelt reklamerer på dekkes av forsikringen.
Du må innhente informasjon der denne finnes. Er informasjonen vanskelig eller umulig å skaffe seg, kan du svare dette alternativ «Vet ikke». Du kan også sende en melding til megler å be om råd.
Er det usikkerhet om skaden er 100% utbedret bør det opplyses om gammel skade. Her vil det normalt være en avgjørende faktor hvor lang tid som har gått siden skaden ble utbedret. Ved tvil send en melding til megler å be om råd.
Energimerking
Energimerking er et miljøtiltak som skal bidra til større bevissthet om energieffektivisering. Det utarbeides en såkalt energiattest. Der får boligen en karakter basert på alder, hvilke oppvarmingskilder du har mm. Dette skal opplyses i salgsoppgaven.
Det krever ingen spesiell kompetanse å energimerke boligen din. Du fyller inn byggeår, bruksareal og oppvarmingsmåte. Om du ikke har denne informasjonen kan du spørre styreleder i sameiet/borrettslaget. Det er også mulig å få andre til å fylle ut energimerkingen for deg dersom personen har mer informasjon.
Du energimerker boligen din på Enovas sider, via lenke i portalen. Følg instruksene under “Fyll ut energimerking”.
Energimerking er et konkret miljøtiltak som skal bidra til større bevissthet om energieffektivisering. Du er pålagt å energimerke boligen din, og få en energiattest når du skal selge bolig.
For boliger med bruksareal på 50 kvm eller mindre kan merkeplikten også oppfylles med en energiattest for bygningen som helhet. Frittstående bygninger, dvs. eneboliger under 50 kvm, behøver ikke energimerkes.
Megler kan dessverre ikke energimerke boligen for deg, men hjelpe deg hvis du står fast. Du energimerker boligen din raskt og enkelt på Samsolgt via Enovas sider. Der finner du også veiledning for hvordan du gjør det.
Forberedelser
Dette kan du spørre megler om. Kanskje er det mindre grep du kan gjøre for å øke verdien, slik som å male en vegg eller utnytte balkongen bedre. Dette avhenger helt av leilighetens stand.
Her må du selv gjøre en vurdering. Ofte trenger du ikke å male før du skal selge, men om du selv mener dette kan forbedre boligens utrykk kan du investere litt tid i en oppfriskning.
Det er ikke nødvendig å hengi seg til store oppussingsprosjekter før du skal selge. Ingen ønsker imidlertid å overta andres prosjekter, så fullfør gjerne småjobber du har utsatt, som listverk og elektrisk arbeid. Om veggene er slitt kan du også påspandere et strøk maling, men unngå store jobber.
Ofte er det ikke nødvendig å gjøre større oppussingsjobber som å slipe gulvet. Boligkjøpere har gjerne egne tanker om hvordan de vil ha boligen, så unngå å bruke mye tid og penger på arbeid som kanskje uansett vil gjøres om etter du har solgt.
Før du selger bør du sørge for å ferdigstille småjobber og oppussing som er igangsatt. Du kan også vurdere om det er mindre grep du kan gjøre for å fremheve boligen bedre. Dette kan du snakke med megler om. Du finner flere tips i guidene “Klargjør boligen til fotografering” og “Klargjør boligen til visning”.
Du kan selvfølgelig spørre megler om råd angående møblering og styling av leiligheten. Våre meglere er ikke utdannet innen dette, men har lang erfaring med presentasjon av boliger, og kan komme med råd.
Mange har de siste årene investert i boligstyling, men det er mye du kan gjøre på egenhånd. Vi hjelper deg gjerne med råd og veiledning. Du får nyttige tips til hvordan du klargjør boligen før salg i guidene, og bilder som viser hva som kan gjøres. Utover dette må du selv vurdere hva din bolig trenger for å ta seg best mulig ut.
Forsikring
Av skade blir man klok, men sjelden rik. Om det avdekkes feil eller mangler ved boligen etter salg kan du bli holdt erstatningsansvarlig i opptil fem år. En boligselgerforsikring forsikrer deg, etter nærmere vilkår, mot disse kravene. Ni av ti tegner forsikring når de skal selge bolig, og får da, etter nærmere vilkår, dekket sitt økonomiske ansvar og juridisk bistand i opptil fem år etter salget.
Kjøper kan tegne boligkjøperforsikring som dekker juridisk bistand for kjøper ved reklamasjon
Om det avdekkes feil eller mangler ved boligen etter salg kan du bli holdt erstatningsansvarlig i opptil fem år. En boligselgerforsikring dekker deg, etter nærmere vilkår, mot disse kravene. Ni av ti tegner forsikring når de skal selge bolig, og får da, etter nærmere vilkår, dekket sitt økonomiske ansvar og juridisk bistand i opptil fem år etter salget.
Boligselgerforsikring bestilles gjennom megler og må senest gjøres før boligen blir annonsert for salg. En forutsetning for å bestille boligselgerforsikring er at du har fylt ut egenerklæringsskjema. Har du spørsmål om boligselgerforsikringen kan du spørre megleren din i portalen.
Prisen på boligselgerforsikring er avhengig av salgssummen på boligen, og det er derfor vanskelig å inkludere denne i en fast pris. Det er ikke obligatorisk å tegne boligselgerforsikring, men den kan være et fint tillegg dersom du ønsker å sikre deg mot eventuelle krav fra kjøper i etterkant av salget.
Boligselgerforsikringen dekker etter nærmere vilkår økonomisk og juridisk ansvar i opptil fem år. Andre forsikringer, som innboforsikring, dekker ikke nødvendigvis de samme ansvarsområdene, og vi anbefaler deg derfor å vurdere en boligselgerforsikring.
Du er ikke pålagt å tegne boligselgerforsikring, men det kan oppleves som en ekstra trygghet i etterkant av salget. Dersom det avdekkes feil og mangler ved boligen vil du som selger være økonomisk ansvarlig for disse. Ni av ti som selger eiendom tegner derfor en forsikring slik at de, på nærmere vilkår, ikke blir stående økonomisk ansvarlig dersom det oppdages ikke kjente feil og mangler i etterkant av salget. Boligselgerforsikringen må tegnes før boligen legges ut for salg i markedet.
Fotografering
Fotografens jobb er å fremstille boligen på best mulig vis. For at bildene skal bli gode bør du derfor ferdigstille småjobber, rydde og vaske grundig. Rydd vekk nips og personlige gjenstander. Det kan også heve uttrykket om du kjøper inn friske planter eller blomster, pynte med en urteplante eller en skål med frukt. Les mer i guiden “Klargjør boligen til fotografering”.
Før fotografen kommer bør møbler og eiendeler som ikke skal med på bildene ryddes vekk. Disse kan for eksempel flyttes til bod eller kjeller. Dersom boligen er ferdig ryddet og vasket pleier fotograferingen å vare i 1 til 1,5 time, avhengig av boligtype.
Ta kontakt med fotografen først, og forklar hva du mener er galt med bildene. Om du fortsatt er misfornøyd etter samtale med fotografen kan du kontakte megler.
Fotografen redigerer og laster opp til sammen 20 bilder i etterkant av fotograferingen. Disse bildene er valgt for deg, og viser de mest passende alternativene for å selge boligen. Du kan gi tilbakemelding til fotografen dersom det er noe du ønsker å endre.
Bildene blir lastet opp for godkjenning så snart de er redigert ferdig. De lastes som regel opp innen en uke. Når bildene er lagt inn kan du se igjennom og komme med tilbakemelding dersom det er noe du vil endre.
Du tar kontakt direkte med fotografen i portalen.
Fullmakt
Å gi en salgsfullmakt betyr at dere fordeler ansvaret dersom det er flere eiere av boligenn. Om du gir fullmakt gir du den andre eieren ansvaret for å signere de nødvendige dokumentene underveis i prosessen for deg. Om det er flere eiere, og fullmektigen kun representerer en av disse, må alle andre eiere signere selv.
Å gi salgsfullmakt betyr at du gir en annen anledning til å handle på dine vegne i forbindelse med salget. Eller det kan være dersom dere er flere eiere, at dere ønsker at en av dere skal handle på alles vegne i forbindelse med salget. Megler kan gi deg mal på en fullmakt som dekker gjennomføring av hele salget, inkl. signering av dokumenter og mottagelse av oppgjør.
Tenk igjennom om fullmakten skal gjelde hele overdragelsen eller bare noen forhold ved denne.
Er du i tvil, så kan megler gi deg råd.
Alle som gir fullmakt må undertegne denne, og dersom fullmektigen skal ha fullmakt til eksempelvis å signere skjøte må også fullmakten inneholde såkalt vitnebekreftelse.
Megler kan bistå deg med hvordan du korrekt fyller ut en fullmakt.
Det er viktig at denne blir formelt i orden, i motsatt fall kan man risikere forsinkelser i forbindelse med overdragelsen.
Du kan trekke tilbake fullmakten om du ønsker det. Fullmakt må trekkes tilbake skriftlig og fullmektig vil bli orientert. Du er bundet av fullmektigens disposisjoner frem til fullmakten er trukket tilbake. Ta kontakt med megler om dette blir nødvendig.
Nei, dere må ikke benytte salgsfullmakt, men det kan være enklere og raskere om en av dere har ansvaret på vegne av alle selgerne. Uten fullmakt må alle selgere gi nødvendige godkjenninger, være tilgjengelige under budrunde, akseptere bud og signere på kontrakt. Dette kan forsinke salgsprosessen og i verste fall gjøre at man går glipp av bud dersom ikke alle er tilgjengelige. Om det gis fullmakt kan likevel alle selgere følge med på prosessen og ha full innsikt i hva som skjer.
Ikke solgt
Planen avhenger av hva du selv ønsker å gjøre videre. Kanskje var det flere konkurrerende visninger samme dag som din egen, eller andre faktorer for dårlig oppmøte. Løsningen vil da være å holde flere visninger. Snakk med megler om hva som vil være mest gunstig for deg og din bolig.
Det kan være mange årsaker til at boligen ikke ble solgt. Kanskje var det konkurrerende visninger samtidig som du holdt visning, eller at visning ble holdt på feil tidspunkt. Ikke mist motet om du ikke fikk solgt etter første budrunde – det er helt vanlig og vi finner en løsning sammen.
Om du føler du har prøvd alt, og trenger mer hjelp, er det alltid mulig å endre til en megler som kan håndtere alle deler av salget. For eksempel DNB Eiendom.
Jobben du allerede har gjort vil ikke være forgjeves, og den nye megleren vil kunne tilby en lavere pris ettersom tilstandsrapport, papirarbeid og mye annet allerede er på plass. Om du velger en løsning der megler gjør hele jobben vil dette likevel innebære en annen pris.
Vurderer å benytte deg av angreretten eller vil bruke en annen form for eiendomsmegling fra DNB Eiendom, kan du ta kontakt med din nåværende megler. Vi hjelper deg å finne en løsning.
Sånn er det dessverre noen ganger. Boligmarkedet er ikke alltid lett å lese og det er flere faktorer som kan påvirke hvorvidt du får solgt med en gang. Dersom boligen ikke har blitt solgt etter første budrunde tar megler kontakt slik at dere kan legge en plan for hva dere gjør videre.
Megler holder deg oppdatert under hele prosessen. Dersom boligen ikke blir solgt tar megler kontakt med deg, og sammen legger deres en plan for veien videre.
Kjøpekontrakt
En kjøpekontrakt er en kontrakt mellom selger og kjøper. Kjøpekontrakten nedfeller det som er avtalt i forbindelse med budakspten. Vilkårene i salgsoppgaven er en del av avtalen, likeledes dersom dere gjorde spesielle avtaler i forbindelse med forhandlinger rundt budet. Kjøpekontrakten er en formalisering av detaljene i avtalen som allerede er inngått ved budaksept.
Dere kan velge om dere ønsker å signere på papir eller digitalt. Dersom en av partene ikke ønsker eller ikke kan signere digitalt, må begge undertegne en papirutgave.
Du kan også velge om du vil signere fysisk på meglers kontor, det samme gjelder kjøper.
Samtidig med signering av kjøpekontrakten må skjøtet signeres.
Erfaringen vår tilsier at det er lurt å vente med å kontakte kjøper til etter kontrakten er signert. Hovedsakelig er dette for å holde alle interne avtaler fraskilt fra den formelle kontrakten. Da blir det mindre “rot”. Etter at kontrakten er signert finner du kjøpers kontaktinformasjon i guiden “Forbered deg til overtakelse”.
Den formelle avtalen er inngått mellom partene, men kjøpekontrakten gir en del føringer for hva som videre skal skje, overtagelse, oppgjør osv.
Du slipper det tradisjonelle kontraktsmøtet når du bruker denne portalen, og kan signere kontrakten digitalt. Det er imidlertid opp til kjøper om kontrakten skal signeres digitalt eller fysisk. Om kjøper ønsker digital signering gjøres dette i portalen, og hvis kjøper ønsker fysisk signering gjøres dette på ett av våre kontorer samtidig som du signerer skjøtet.
Kontakt
Alle eiere kan få samme informasjon, men dere kan også velge at eieren med fullmakt mottar informasjon på vegne av de andre eierne. Hvordan dere ønsker å motta informasjon bestemmer dere i oppgaven “Sett varslingsinnstillinger”. Om dere ønsker å gi salgsfullmakt, signeres denne når megler kommer på besøk. Hvis dere på et senere tidspunkt ønsker å endre varslingsinnstillingene gjøres det i “Innstillinger”. Ta kontakt med megler om fullmakten skal endres.
Samsolgt har kontorer i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim
For at du skal føle deg sikker på at alt går som det skal, vil du motta informasjon og påminnelser på SMS. Du kan ikke velge bort dette. Om du ønsker å motta informasjonen på E-post, kan du velge dette som et tillegg.
Meglers rolle
Du holder kontakt med megler via meldingsfunksjonen på samsolgt.no. Her kan du spørre om alt du lurer på. Megler følger også med på fremgangen din og ringer deg før visning og budrunden. Du får påminnelser på SMS dersom du ikke har fylt ut skjemaer, eller noe mangler.
Når du bruker Samsolgt får du tildelt en erfaren og flink megler. Din dedikerte megler har blitt valgt til deg på bakgrunn av område og type bolig, og vil derfor kunne gi deg den hjelpen du trenger.
Vi foretrekker at du kommuniserer med megler via meldingsfunksjonen i portalen. Her svarer megler deg så fort som mulig. Om det haster anbefaler vi deg å ta kontakt på post@samsolgt.no.
Oppgjør
En oppgjørsinstruks er selgers instruks til megler på hvordan oppgjøret etter salget skal utbetales. Du finner oppgjørsinstruksen i portalen.
Boligen skal leveres heftelsesfritt til kjøper. Vanligvis vil derfor megler innfri alle panteheftelser (lån) som hviler på eiendommen, og det er derfor viktig at du gir opplysninger om alle panteheftelser i oppgjørsinstruksen.
Hvis det er panteheftelser som skal overføres til en annen eiendom, er det viktig at dette er gjort før overtagelse. Etter at oppgjøret er utbetalt får du en oversikt over hvordan pengene er disponert (oppgjørsoppstilling). Du må så nøyaktig som mulig opplyse om de lån som skal innfris, og om det vil komme på flere lån (eks. mellomfinansiering) før overtakelse. Disse opplysningene er grunnlaget for at du mottar et korrekt oppgjør.
Om du trenger hjelp til å fylle ut oppgjørsinstruksen kan du sende en melding til megler i portalen
Om du oppdager feil eller mangler i oppgjørsinstruksen, bør du umiddelbart ta kontakt med megler. Om instruksen ikke har gått til oppgjør vil du kunne endre dokumentet i portalen og signere det på nytt. Se ekstra nøye over informasjonen i oppgjørsinstruksen før du signerer.
Dersom dere benytter fullmakt er det kun fullmektigen som må signere oppgjørsinstruksen. Alle eiere vil få beskjed når oppgjørsinstruks er signert.
Så snart kjøpekontrakt, oppgjørsinstruks og overtakelsesprotokoll er innsendt og øvrige vilkår er tilstede vil skjøtet sendes for tinglysing. Vanligvis overføres pengene innen 14 dager etter overtakelse.
Det kan ta lengre tid før pengene overføres dersom overtakelsen skjer rundt 1. eller 15. i måneden.
Ja, vi har en egen oppgjørsavdeling som er spesialister på dette.
Overtakelse
Megler er ikke tilstede under overtakelsen. I stedet følger du og kjøper instrukser fra en overtagelsesapp, og det er her dere fyller ut informasjon som strøm- og vannmåling. Dagen før overtagelse får både du og kjøper tilsendt SMS med link til overtagelsesappen.
Kjøper må sørge for at salgssummen er overført til megler før overtakelsen. Ta kontakt med megler dersom du ikke har fått bekreftelse på dette.
Under overtakelsen møter du kjøper, og sammen ser dere over boligen. Megler er ikke tilstede under overtakelsen. Boligen skal være grundig ryddet og vasket før overtakelsen, og alt av medfølgende løsøre skal være på plass. Dere leser av strømmåler, og overleverer nøkler. Les mer om overtakelsen i guiden “Forbered deg til overtakelse”.
Før overtakelse må boligen ryddes og vaskes grundig. Finn frem alle nøkler og les over salgskontrakten for å sikre at alt av avtalt løsøre er igjen. Les mer om overtakelse i guiden “Forbered deg til overtakelse”.
Noter ned eventuelle uenigheter i den digitale overtakelsesprotokollen, og ring megler dersom det dukker opp spørsmål eller uenighet under overtakelsen.
Husk at du ikke må overlevere nøkler før du har fått bekreftelse om at pengene er overført til meglers klientkonto, og heller ikke før begge parter har signert overtakelsesprotokollen.
Pris
Samsolgt har faste pakkepriser på 50 000,- ink. mva for leilighet, 55 000,- ink. mva for tomannsbolig og rekkehus, og 60 000,- ink. mva for enebolig.
Prisen inkluderer meglerarbeid, fotograf, takstperson og alt av nødvendig dokumentasjon og materiell.
Dersom du ønsker boligselgerforsikring, kan denne kjøpes gjennom Samsolgt, og kommer som et ekstra tillegg i prisen. Prisen på boligselgerforsikring avhenger av hva slags bolig du skal selge, og hva du har opplyst i egenerklæringen.
Samsolgt selger boliger i de største byene i Norge, og erfaringsmessig har disse byene et aktivt boligmarked der du får solgt. I tillegg har du en dedikert megler med på laget som skal sikre at salget går rett for seg – og som jobber for at boligen blir solgt til best mulig pris.
Samsolgt har faste pakkepriser på 50 000,- ink. mva for leilighet, 55 000,- ink. mva for tomannsbolig og rekkehus, og 60,- ink. mva for enebolig.
Inkludert i denne prisen er fotograf og bilder, takstperson og tilstandsrapport, visningsmateriale og meglerabeid. Du kan også velge å betale et tillegg for boligselgerforsikring.
Oppgjørsavdelingen sørger for å trekke fra prisen etter salg. Denne trekkes da fra salgssummen.
Med Samsolgt betaler du en fast pris som ikke inkluderer at megler holder visningen. Det er dessverre ikke slik at du kan betale megler et tillegg for å slippe å holde visningen, men du er heller ikke nødt til å holde visningen selv. Du kan for eksempel la en venn eller et familiemedlem holde den for deg, så lenge du føler deg trygg på at personen kjenner eiendommen like godt som deg.
Husk at du som selger er bundet av informasjonen som gis på visning. Det er derfor viktig at du stoler på de som holder visningen, og at det svares korrekt på spørsmål. Husk også på at du alltid kan henvise til megler dersom du får spørsmål under visningen som du ikke vet svaret på, og opplys de som er på besøk om at du ikke vet svaret.
Samsolgt tilbyr en fast pris for et fast sett med tjenester. Du vil altså ikke kunne legge til ekstra tjenester, men står fritt til å ansette andre til å hjelpe deg med for eksempel boligstyling. Det er viktig å orientere megler om hvilke tjenester som benyttes utenfor vårt tilbud, slik at megler kan sikre at salget gjennomføres innenfor gjeldende regelverk.
Du betaler først etter at boligen er solgt. Prisen trekkes fra salgssummen, og det er oppgjørsavdelingen vår som håndterer dette.
Salg
Å selge en arvet bolig kan være en påkjenning. Megler bistår deg på best mulig måte. Det er ofte flere som arver sammen, da er alle arvingene i utgangspunktet oppdragsgivere og selgere. Da kan det ofte være fornuftig at en av arvingene får fullmakt til å stå ansvarlig for salget. Det må fremlegges en uskifteattest eller en skifteattest som viser hvem som er arvinger av boet. Videre hjelper vi deg selvfølgelig med råd og veiledning.
Å ha forkjøpsrett vil si at den forkjøpsberettigede kan tre inn i den avtalen som kjøper og selger har inngått. Denne kan være tinglyst på eiendommen.
Ved salg av borettslagsleiligheter kan det være forkjøpsrett for andre beboere i borettslaget. Er borettslaget tilknyttet et boligbyggelag, vil også alle øvrige medlemmer i boligbyggelaget ha forkjøpsrett.
Forkjøpsretten må utlyses, dvs. de forkjøpsberettigede må få informasjon om salget. Vanligvis er det forretningsfører som gjør denne jobben, og du som selger må betale et gebyr.
Du kan velge mellom å forhåndsavklare forkjøpsretten, eller om du vil at den skal utlyses etter at bud er akseptert. Hvilken metode som anbefales for ditt salg er noe du kan spørre megler om.
Dersom faktura for avklaring av forkjøpsrett forfaller til betaling før overtakelse, må du selv legge ut for denne kostnaden dersom du skal kunne kreve at kjøper betaler gebyret. Opplysninger om at kjøper skal betale gebyret, må tas inn i salgsoppgaven. Forutsatt at kjøper aksepterer dette, vil du få refundert utlegget i oppgjøret ditt. Dersom du trekker oppdraget uten at boligen blir solgt, vil du ikke få igjen det betalte gebyret.
Du kan selge med Samsolgt dersom du eier leilighet, enebolig, tomannsbolig eller rekkehus i områder der vi har kontor. Dette gjelder også aksjeleiligheter og dødsbo. Se alle våre kontor på [samsolgt.no](https://samsolgt.no).
Du kan ikke bruke Samsolgt om du skal selge fritidsbolig.
Får du ikke tilgang på Samsolgt? Vi hjelper deg gjerne eller setter deg i kontakt med en eiendomsmegler fra DNB Eiendom.
Ja, du kan selge aksjeleilighet med Samsolgt. Når du eier aksjeleilighet eier du i prinsippet en aksje i et boligselskap som gir deg rett til bruk av en bestemt leilighet. Dette er ikke så ulikt eieformen i borettslag, men registreres på en annen måte. Om du ønsker å selge med Samsolgt legger du derfor igjen nummeret ditt slik at vi kan ringe deg opp og hjelpe deg med registreringen.
Ja, du kan selge dødsbo med Samsolgt. Om du skal selge dødsbo eller arvet bolig vil denne ofte stå oppført på et annet navn. Legg igjen telefonnummeret ditt når du registrerer salget, så tar vi kontakt og sørger for at du får tilgang til hele tjenesten.
Boligmarkedet påvirkes av hvor mange som er på utkikk etter ny bolig, og hvor mange som ønsker å selge. Dette varierer, og det er vanskelig å si noe om det mest gunstige salgstidspunktet for nettopp din bolig.
Selgers rolle
Når du selger med Samsolgt har du valgt å gjøre litt mer av jobben selv. Dette innebærer blant annet at du holder visningene selv. Vi veileder deg gjennom hele salget, og du kan alltid sende megler en melding.
Kontrakter og skjemaer signeres digitalt og samles i “Dine dokumenter”, noe som gjør det lettere for deg å ha full kontroll.
Påminnelser om oppgaver og datoer får du på SMS så du slipper unødvendig stress.
På Samsolgt holder du kontakt med megler, fotograf og takstperson digitalt. Du vil også motta informasjon og påminnelser på SMS.
Det er viktig at du er tilstede under fotografering og når takstpersonen kommer på besøk, og at du setter av tid til forberedelser og visning. Under budrunden må du være tilgjengelig på telefon slik av du kan ta stilling til bud.
Skjøte
Ja, i utgangspunktet må alle eiere signere skjøtet.
Men dersom dere har gitt en person fullmakt til å gjennomføre overdragelsen, inkludert å utstede nødvendige overdragelsesdokumenter, er det kun fullmektigen som er nødt til å signere skjøtet.
Skjøte er et dokument som overdrar hjemmelen (eierskapet) fra selger til kjøper. Skjøtet sendes til Kartverket for tinglysing etter at kjøper har innbetalt kjøpesummen og overtatt eiendommen.
Skjøtet må signeres fysisk av den eller de som står som hjemmelshaver til eiendommen, og to vitner må bekrefte underskriften(e). Megler tar så en kopi av skjøtet, og laster det opp til “Dine dokumenter”.
Det kan også benyttes elektronisk tinglysning i mange tilfeller. Megler vil forsøke å tilrettelegge dette for din overdragelse.
Kartverket krever at dokumenter som skal tinglyses signeres fysisk. Du kan derfor ikke signere skjøtet digitalt.
Signaturen er din bekreftelse på at eiendommen skal overdras til ny eier. Skjøtet må signeres fysisk av selger på et av våre kontorer. Om det er snakk om en eierseksjon må også kjøper signere skjøtet. Alle underskriftene må bekreftes av to vitner. Når skjøtet er signert tar megler kopi av skjøtet, og laster det opp i “Dine dokumenter”.
Tilstandsrapport
En takstperson er en bygningskyndig tredjepart. Takstpersonens vurderer boligens tilstand, og samle denne informasjonen i en tilstandsrapport.
Takstpersonen er en nøytral tredjepart som befarer og samler informasjon om boligens stand og verdi. Denne vurderingen samles i en tilstandsrapport som legges ved i salgsoppgaven. Vi bruker kun erfarne og sertifiserte takstpersoner slik at du kan føle deg trygg på at rapporten stemmer. Om du likevel er uenig i vurderingen kan du sende en melding til takstperson i portalen.
Hvor lang tid takstpersonen bruker på den tekniske gjennomgangen avhenger av alder og størrelsen på boligen. Beregn mellom en og tre timer, og pass på å være tilgjengelig under hele besøket.
Grundig befaring av takstperson og tilstandsrapport er inkludert i Samsolgts faste pris. Du kan velge å bruke egen takstperson, men prisen vil forbli den samme. Om du velger å bruke egen takstperson må du sende en melding til din megler.
Dersom du finner feil eller mangler i tilstandsrapporten kan du gi tilbakemelding om dette til takstpersonen på Samsolgt. Om det er store feil kan takstpersonen komme på nytt besøk og tilpasse rapporten.
Boligen bør være såpass ryddig at takstpersonen kommer til der det trengs. Finn frem nøkler til boder, loft og kjeller. Det er også en fordel om du finner frem dokumenter som kan være relevante, for eksempel innkalling og referat fra generalforsamling, plan- og/eller byggetegning og ferdigattest.
Når tilstandsrapporten er klar leser du igjennom og sjekker at informasjonen stemmer. Deretter godkjenner du informasjonen oppgitt i rapporten. Om du finner feil eller mangler kan du ta kontakt med takstpersonen og få dette rettet opp.
Så snart tilstandsrapporten er ferdigstilt lastes den opp på i portalen. Da kan du lese igjennom, godkjenne, eller komme med tilbakemelding dersom du oppdager feil eller mangler. Du tar da direkte kontakt med takstpersonen i portalen
Takstpersonen kommer på et tidspunkt som passer deg. Om du ønsker å endre tidspunkt kan du sende takstpersonen en melding i portalen.
Utleie
Om du har leietakere bør du ha en åpen dialog med disse om at du skal selge. Hold dem gjerne orientert om prosessen og si ifra i god tid før visning, slik at de kan oppholde seg et annet sted i tidsrommet som er bestemt. Du bør også gjøre en avtale med leietaker om tilgang til utleiedelen på visning.
Vær klar over at det ikke er en oppsigelsesgrunn at boligen skal selges.
Dersom du leier ut hele, eller deler av boligen, vil dette kunne påvirke hvordan du skatter av salget. Det vil si at du må betale skatt av den eventuelle gevinsten, og vil eventuelt kunne få fradrag for et tap. Undersøk din skatteposisjon før du selger.
Det anbefales å ha en åpen dialog med leietakerne om at boligen skal selges, og å opplyse om visningsdato i god tid. Sørg for at leietaker godtar at interessenter får tilgang til å se utleiedelen.
Hvis boligen skal selges uten leietakere er du som selger ansvarlig for at leietaker flytter før kjøper skal overta. Leietaker har et oppsigelsesvern etter husleieloven, og hvis leietaker motsetter seg oppsigelsen har leietaker rett til å bli boende i boligen til en eventuell tvist er løst. Det er derfor viktig at du som selger forsikrer deg om at en oppsigelse er formelt riktig og at leietaker flytter. Om du er usikker anbefaler vi å søke juridisk bistand. Rådfør deg også med megler om eventuell oppsigelse av leieforholdet.
Visning
Med Samsolgt holder du visning selv, og da kan det være en fordel at du er hjemme. Som eier kjenner du boligen din godt, og kan gi de besøkende god informasjon om hvordan det er å bo i nettopp din leilighet.
Dersom for eksempel boden er et godt salgspunkt for boligen kan det lønne seg å vise den frem. Om det derimot er en ganske ordinær bod kan du vise den på etterspørsel. Dersom du vil vise boden, kan det være lurt å være to om å holde visning. En som holder visning og svarer på spørsmål, og en som viser frem boden. Hvis du er alene om salget kan du alliere deg med en venn.
Sørg for å henge plakatene fra visningspakken godt synlig slik at folk finner frem. Om du vil at flere skal få med seg salget kan du la plakatene henge oppe mellom visningene. Snakk gjerne med venner om at du skal selge, og spre informasjonen. Du kan også poste annonsen på Facebook eller Instagram, og få venner til å gjøre det samme.
Hvor raskt man selger avhenger ofte av tilfeldigheter. Noe ganger går det raskt, andre ganger må man holde flere visninger. Det er vanskelig å si noe om hvor raskt du vil selge da dette kommer an på etterspørsel, type bolig, og ja – tilfeldigheter.
Når du selger med Samsolgt er du selv ansvarlig for visningene. Din rolle er å vise frem boligen til potensielle kjøpere, svare på spørsmål og registrere interessenter. Megler følger opp de som var på visningene før budrunden. Du kan lese om hvordan du holder visning i guiden “Forbered deg til visning”.
Dersom du får spørsmål du ikke kan svaret på, er det viktig at du ikke svarer, men heller ber de om å ta kontakt med megler.
Informasjon som gis på visning er bindende for deg som selger, og derfor er det viktig at du gir korrekt informasjon. Spør megler om råd dersom det er noe du er usikker på.
Dersom noen ønsker å gi deg bud under visningen, bør du henvise til megler. Men merk at megler ikke kan håndtere bud som har en frist kortere enn kl. 12 dagen etter siste annonserte visning. Megler har erfaring med dette og vil sørge for at alt går riktig for seg.
Alt du trenger for å holde visning, finner du i visningspakken du fikk da megler var på besøk. Har du ikke fått visningspakke? Ta kontakt med megler, eller ta turen innom et av våre kontorer.
De fleste interesserte vil registrere seg på nett. Om noen skrev seg opp på papirliste, må disse registreres av deg på Samsolgt.no. Megler tar kontakt med alle interessenter, og følger opp før budrunde.
Før visning bør du forberede boligen ved å rydde, ferdigstille småjobber og gjøre en grundig vask. Du bør også sørge for å vite litt om borettslaget/sameiet. Du kan lese en detaljert beskrivelse i guiden “Klargjør boligen til visning”.
På visning kommer potensielle boligkjøpere på besøk for å se hvordan boligen ser ut, høre litt om hvordan det er å bo i området, og stille andre relevante spørsmål. Du finner mer informasjon om hvordan du forbereder deg til visning i guiden “Forbered deg til visning”.
De som skrev seg opp på papirliste registrerer du i portalen. Der vil du se en oversikt over de som har meldt interesse, og du kan legge til de du har notert deg under visningene.
Hvor mange som kommer på visning kan avhenge av mange faktorer. Boligmarkedet, været og andre visninger er ting som kan påvirke hvor mange som tar turen innom. Statistikken fra finn.no kan gi en indikasjon på hvor mange som er interessert.
Når megler kommer på besøk avtaler dere hvor mange visninger du bør ha, og dato for visningene. Det er vanskelig å forutse interessen for en bolig, og hvordan boligmarkedet vil utvikle seg. Det kan derfor bli nødvendig å holde flere visninger.
Du skal ha fått visningspakken da megler kom på besøk til boligen din. Om du mangler visningspakken kan du ta kontakt med megler, eller gå innom et av våre kontorer.
Dersom du trenger mer materiell til visning kan du bestille dette av megler, og hente det på et av våre kontorer.
Om du får forespørsel om å holde privat visning står du fritt til å gjøre det. Om flere vil se boligen privat kan det lønne seg å samle disse, for å unngå ekstra vasking og rydding.
Selv om mange kanskje har hørt at duften av kanelboller gjør de besøkende kjøpevillige, så er det lite som tyder på at dette stemmer. Det er ikke nødvendig å sette frem mat og drikke til visning.
Du trenger ikke å følge opp de som kom på visning. Megler tar seg av dette.
Pass på å registrere de interesserte som skrev seg opp på papirliste på visningene, så tar megler kontakt med disse.